Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Chocolade, we zijn er allemaal stapel gek op. Helaas heeft onze favoriete zoeternij ook een donker randje. Wist je namelijk dat de meeste melkchocolade meer CO2e uitstoot dan kippenvlees en bijna net zoveel als varkensvlees? Daar bedacht Hands Off een oplossing voor, namelijk: plantaardige chocolade die 40% minder CO2 uitstoot dan de conventionele variant. Hoe? Door koemelk te vervangen met rijstmelk. Dat maakt deze chocolade niet alleen duurzamer, maar ook geschikt voor vegans.

Wat zou er gebeuren als we overstappen naar plantaardige chocolade?

Om een goed beeld te schetsen van de huidige situatie, bedacht Hands Off een leuk rekensommetje. Zij stellen dat we in Nederland gemiddeld 4,5 kilogram chocolade per persoon per jaar consumeren. Wat zou er gebeuren als we collectief zouden overschakelen naar plantaardige chocolade? Volgens de cijfers van Hands Off zou je als je gedurende een jaar 4,5 kilogram veganistische Caramel Seasalt-chocolade zou kiezen in plaats van een variant met koemelk, je maar liefst 11,7 kilogram CO2 kan besparen. Dat is een enorme hoeveelheid! Het komt namelijk overeen met: een half jaar elke dag 9 minuten douchen, 4 weken lang elke dag kip eten of 2 weken lang elke dag varkensvlees eten.

42 procent CO2 besparen

Met deze visie in gedachten is Hands Off My Chocolate een bedrijf geworden dat als doel heeft de wereld van chocolade opnieuw te definiëren. Dat doen zij middels een duidelijke missie: het herstellen van de pure, eerlijke liefde voor chocolade. De toewijding van het bedrijf uit zich in het produceren van hoogwaardige chocolade en het bevorderen van duurzame en ethische praktijken in de cacaoketen. Zo heeft het bedrijf al aanzienlijke stappen in de goede richting gezet door een chocolade soort te ontwikkelen die 100% plantaardige chocolade is. Dat heeft geleid tot een indrukwekkende vermindering van 42% in CO2-equivalenten in vergelijking met een gemiddelde koemelkchocoladereep.

De weg naar chocolade waar de aarde niet van smelt

Hands Off noemt hun plan de campagne zelf: “De weg naar chocolade waar de aarde niet van smelt”. In drie stappen omschrijf het bedrijf om een duurzamere toekomst in de wereld van cacao en chocolade te realiseren. In de eerste plaats kan er volgens Hands Off ontzettend veel duurzaamheid gewonnen worden door chocolade volledig plantaardig te maken. Het bedrijf gelooft erin dat dit net zo heerlijk kan zijn als traditionele melkchocolade. Hun initiatief dient volgens hen als pionierswerk, en ze roepen ook andere chocolademakers op om het voorbeeld te volgen en over te stappen naar plantaardige chocolade.

De tweede stap focust op het elimineren van ontbossing in de toeleveringsketen, aangezien cacao naast zuivel een aanzienlijke impact heeft op de CO2-uitstoot, voornamelijk als gevolg van ontbossing. Het gestelde doel is om tegen eind 2023 traceerbare cacao in te kopen, waardoor volledig inzicht wordt verkregen in de toeleveringsketen.

Ten slotte, als derde stap, daagt Hands Off de hele voedingsindustrie uit om open te zijn over hun emissies en om niet alleen te reduceren, maar ook te compenseren waar nodig. Deze gezamenlijke inspanningen zijn volgens hen van vitaal belang om de CO2-uitstoot te verminderen en een positieve impact op onze planeet te hebben.

Foto: Hands Off My Chocolate

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Dirk van den Broek is On the way to PlanetProof