Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Over vijf jaar zijn alle Nederlandse groenten van Hak biologisch. Per 2027 moeten namelijk de Nederlandse groenten en peulvruchten die het bedrijf verwerkt aan de biologische standaard voldoen. Dat is 85 procent van de totale productie. Het bedrijf presenteerde deze plannen afgelopen week.

Over op biologische groente

HAK wordt in de aankomende jaren bijna volledig biologisch. Dat staat in het onlangs gepubliceerde ‘Groene Akkerplan’ van HAK. Dit is een actieplan met daarin concrete stappen en doelen over hoe de Nederlandse groente- en peulvruchtenfabrikant de teelt in de aankomende jaren duurzamer te maken. In een persbericht laat HAK weten bewust te zijn van de grote opdracht die zij zichzelf hiermee stelt. Maar anderzijds laat de organisatie weten dat het voor hen een belangrijke en strategisch stap is.

Bereikbaar voor een groter publiek

HAK ziet namelijk kansen in biologisch. Uit recente onderzoeken blijkt dan ook dat consumenten steeds positiever denken over biologische voeding. Daarnaast stelt ook de overheid concrete doelen ter verduurzaming van de Nederlandse landbouw. HAK wil op het gebied van deze ontwikkelingen graag het voortouw nemen. In een persbericht stellen ze dat het ontwikkelen van lokale en toekomstbestendige akkerbouw leidt tot een duurzamere vorm van landbouw en tevens bijdraagt aan het verdienvermogen voor de teler. Bovendien kunnen biologische producten zo voor een groter publiek bereikbaar worden, aldus HAK directeur Timo Hoogeboom.

“Wij maken ons zorgen over het klimaat, de staat van de bodem en de kwaliteit van het water. We krijgen meer droge en natte periodes. Om in die tijden ook voldoende productie te hebben moet de bodem weerbaarder worden, zonder kunstmest en chemicaliën. Wij hebben de maatschappelijke plicht om bij deze vernieuwing voorop te lopen.”

Stapsgewijs over naar biologisch

Met deze ambitie lijkt HAK zich sneller te bewegen dan het Nederlandse Actieplan voor Groei van biologische productie en consumptie van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Binnen dit plan moet in 2030 15 procent van het landbouwareaal biologisch zijn. HAK streeft ernaar om al per 2027 al haar lokale groenten en peulvruchten biologisch telen, wat 85 procent van het totale volume van HAK is. Als eerste zijn de rode bieten aan de beurt en als laatste over vijf jaar de rode kool. Of de consument meer gaat betalen als de groenten van Hak biologisch worden, is volgens Hoogeboom lastig te zeggen. “Dat bepaalt de supermarkt.”

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Windenergiecapaciteit van Finland in 2022 met 75% omhoog