Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

In het Kenaupark in Haarlem zijn sinds de lente een aantal bijzondere verkeersborden te zien. Deze verkeersborden lijken op het eerste gezicht misschien niet zo heel anders, maar dat zijn ze wel! De borden zijn namelijk gemaakt van bamboe en aan de achterkant zijn insectenhotels of vogelhuisjes geplaatst.

Het Haarlemse stadspark was in eerste instantie voornamelijk ingericht voor wandelaars, maar toch werd er volop gefietst. Daarom moesten er voetgangersborden komen, maar niet de gebruikelijke variant. “Bij een bijzonder park, horen ook bijzondere borden”, aldus de gemeente.

Verkeersborden van bamboe

Eigenlijk was het de bedoeling om alleen het metaal van de borden, palen en klemmen te vervangen met een duurzamere variant: bamboe. Maar toen kwam een medewerker van Spaarnelanden, de Haarlemse organisatie voor afvalverwerking en beheer van de openbare ruimte, met het idee om ook vogelhuisjes en insectenhotels toe te voegen.

Hij raakte geïnspireerd door een voorbeeld van natuurlijke bestrijding, namelijk het gebruik van koolmeesjes bij het processierupsprobleem. Ook was er nog genoeg ruimte over aan de achterkant van de borden en dus werd het idee uitgewerkt in samenwerking met 3D Makerszone en Bug inn. Zowel het vogelhuisje als het insectenhotel komen uit een 3D-printer en zijn gemaakt van gerecycled plastic.

Primeur voor milieubewuste gemeente Haarlem

Haarlem heeft de primeur van dit duurzame en ecologische verkeersbord. De gemeente was dan ook meteen enthousiast volgens Merijn Snoek, woordvoerder van Openbare Ruimte. Haarlem is sowieso een milieubewuste gemeente; zo beschikt het over een coalitieprogramma genaamd Duurzaam Doen. Daarin laat de stad zien welke duurzame ambities ze heeft en hoe ze daaraan werkt. “Dit concept past hierin, omdat het gaat over circulair gebruik en duurzame materialen”, aldus Snoek.

De woordvoerder somt verschillende voordelen op: “Het bord, inclusief paal en klemmen, is gemaakt van bamboe. Het is duurzamer dan een uitvoering met aluminium en gegalvaniseerd staal. Bamboe gaat lang mee, de productie ervan is CO2-neutraal en het materiaal heeft een natuurlijke uitstraling. Daarnaast wordt de biodiversiteit vergroot. De hotels en huisjes op de achterkant trekken insecten en vogels aan. Het effect dat de huisjes mogelijk hebben op de eikenprocessierups is overigens indirect. De vogelhuisjes zijn bedoeld voor mezen. Dat zijn natuurlijke vijanden van de rups.”

Een jaar lang testen en toetsen

De gemeente gaat de borden een jaar lang testen en toetsen. Niet alle effecten zijn namelijk meteen duidelijk. Zo wordt er bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de milieubelasting, weersomstandighedengevoeligheid, vandalismegevoeligheid en de reactie van het publiek. “En of de vogels en insecten zich inderdaad gaan vestigen in de speciaal voor hen geprinte hotels en huisjes. Gaan insecten dat accepteren? Ze zijn tenslotte natuurlijke materialen gewend.”

Haarlem hoopt dit concept in de toekomst op meer plekken te kunnen toepassen. “We zijn nu met Spaarnelanden aan het kijken of we ook hotels kunnen plaatsen op bestaande, vaak wel stalen, borden. Dit geeft een extra boost aan biodiversiteit, zonder dat we borden en palen in goede staat gaan vervangen.”

Wil je verder lezen over initiatieven die de natuur met de stad verbinden? Lees dan hier verder.