Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Het Amerikaanse Grotrax heeft een duurzaam en gemakkelijk alternatief ontwikkeld voor de graszode. De bio-afbreekbare grasmat.

Alternatief voor graszoden en inzaaien

Wil je snel een gazon, of wil je een lelijke plek in je gazon wegwerken? Dan waren er tot nu toe maar twee opties. De eerste optie is dat je graszaad inzaait, met het reële risico dat de zaai mislukt. Bijvoorbeeld door droogte of door hongerige vogels. De tweede optie is dat je graszoden neerlegt op de plek waar jij gras wil hebben. Het voordeel van deze methode is dat je onmiddellijk een grasveld hebt, maar het nadeel is dat graszoden niet altijd aanslaan en dat het transport van de graszoden ook weer een belasting is van het milieu. En laten we het maar niet hebben over kunstgras. Dat is helemaal een ramp voor het milieu.

Grotrax biologisch afbreekbare zaaideken

Kan dat niet slimmer? Afgezien van de vraag natuurlijk of het wel zo slim is om een grasveld in je tuin te hebben, want gras vergt nogal wat verzorging, zoals maaien en besproeien. Grotrax heeft nu inderdaad een slimmere methode ontwikkeld, dat geen van de nadelen van inzaaien of de graszode heeft: de biologische afbreekbare zaaideken. Deze bestaat uit drie lagen. De bovenste en onderste laag zijn biologisch afbreekbaar weefsel. De middelste laag bevat de graszaden, langzaam vrijkomende mest en watervasthoude

nd materiaal.

Het systeem werkt als volgt. Je legt de grasmat, met daarin de graszaden, vochtabsorberende organische stof en mest, op het kale stuk grond. Je geeft even flink water, want de mat is in staat tot zes keer zijn gewicht aan water op te nemen. Daardoor krijgen de graszaden in de mat een biologisch signaal om te gaan kiemen en uit te gaan groeien. Het mengsel van watervasthoudende stof, voedingsstoffen en gras is door de fabrikant Grotrax nauwkeurig op elkaar afgestemd, zodat het gras gelijkmatig ontkiemt en uitgroeit.

Binnen 2-3 weken heb je een sluitenden begaanbaar grastapijt. Het medium houdt zoveel vocht vast, dat het zelfs mogelijk is om op massief beton een grasveld aan te leggen. Dus creatieve geesten, standhouders op beurzen, kom er maar in, kunnen zich helemaal uitleven.

De nadelen

GroTrax verkoopt de grasmatten alleen voor de Amerikaanse markt. Mogelijk heeft dit te maken met de strenge fytosanitaire wetgeving in de EU. Een oplossing is om via een Amerikaans reshipping bedrijf de grasmatten te bestellen bij GroTrax. De grassoort Festuca arundinacea, die in de grasmatten wordt verwerkt is afkomstig uit Europa en wordt hier massaal gekweekt, dus is in principe veilig. Goedkoop is het product ook niet. Reken op prijzen van rond de € 4,- per vierkante meter.

Op Amazon en Aliexpress zijn uit China geïmporteerde copycats te koop. Deze zijn vele malen goedkoper en worden geleverd zonder graszaad, waardoor er geen fytosanitaire problemen zijn. Wel moet je bij Chinese producten letten op de vraag of ze werkelijk duurzaam zijn en er niet gekozen is voor goedkoper niet-afbreekbaar plastic. Ecologisch bewustzijn is er bij de Chinese partijtop enigszins wel, maar bij de bevolking, vooral bij ondernemers, wat minder.