Vorige week presenteerde GroenLinks en PVDD samen een initiatiefwet voor een vuurwerkverbod. De initiatiefwet is een uitkomst van een reeks debatten die de Tweede Kamer over vuurwerk heeft gevoerd naar aanleiding van de vele ongelukken bij de afgelopen jaarwisseling. De initiatiefwet verbiedt al het knal- en siervuurwerk, al worden er uitzonderingen gemaakt voor kindervuurwerk (zoals sterretjes) en shows georganiseerd door lokale gemeenten.
Beter voor dier, mens en milieu
De argumenten voor het limiteren van vuurwerk gebruik zijn divers en dat is ook één van de redenen dat praktisch alle partijen in de Tweede Kamer het eerder voorgestelde verbod steunen. Ten eerste is het vuurwerk schadelijk voor het milieu. Het zorgt voor grootschalige luchtvervuiling, en de resten van de pijlen en potten blijven vaak nog jaren liggen. Ten tweede zorgen alle knallen en pijlen voor grote stress en angst bij dieren. Tot slot lijkt ook het aantal ongelukken tijdens de jaarwisseling elk jaar toe te nemen. Vorig jaar verdubbelde het aantal gewelddadige incidenten, en was bij het merendeel vuurwerk in het spel. Hulpverleners behoren dikwijls tot de slachtoffers. Als tragisch dieptepunt kwamen dit jaar ook een vader en zijn zoontje om bij een flatbrand in Arnhem door vuurwerk aangestoken door tieners.
Niet goed genoeg
Het kabinet kwam eerder met een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Siervuurwerk, zoals fonteinen en potten, zouden hierbij nog wel legaal afgestoken kunnen worden. GroenLinks en Partij voor de Dieren vinden dit niet genoeg. Ook de Politiebonden, de Vogelbescherming, de Vereniging voor Kindergeneeskunde, het Longfonds en het Oogfonds steunen een totaal verbod. Partij Voor De Dieren fractievoorzitter Esther Ouwehand legt uit:
“Bij deze jaarwisseling heeft siervuurwerk voor 55 procent van de slachtoffers gezorgd. Daarnaast benadrukken verschillende burgemeesters dat een totaalverbod beter te handhaven is. Siervuurwerk draagt bovendien net zo goed bij aan lucht- en milieuvervuiling en bezorgt dieren veel angst en stress. Wat het kabinet nu voorstelt is half werk. Wij zeggen, samen met GroenLinks: doe het in één keer goed.”
Volgens GroenLinks blijkt uit een enquête van I&O Research dat meer dan 50% van de Nederlands voor een vuurwerkverbod is. Andere landen, zoals Canada, Griekenland en Ierland, kennen al jaren een verbod op consumentenvuurwerk. Als de initiatiefwet wordt aangenomen zal deze al bij de aankomende jaarwisseling van toepassing zijn.