Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.


De regering van het Arctische eiland Groenland heeft onlangs besloten te stoppen met het uitgeven van vergunningen voor het zoeken naar olie- en gasreserves. Hiermee toont het eiland aan klimaatverandering serieus te nemen. De beslissing werd gemaakt door een nieuw kabinet onder leiding van premier Mute Agede.

Een natuurlijke stap

De regering noemt het stoppen met de zoektocht naar olie en gas en natuurlijke stap. “De toekomst ligt niet in olie. De toekomst ligt in hernieuwbare energie, en in dat opzicht hebben we veel meer te winnen”, aldus het kabinet. Zij willen dat het eiland voortaan de nadruk gaat leggen op  duurzame landbouw middels het gebruik van zijn natuurlijke hulpbronnen, zoals visserij die voortkomt uit eeuwenoude Inuit-tradities. 

De gevolgen van klimaatverandering

Het eiland wil dus niet langer bijdragen aan de klimaatcrisis, maakt de regering op deze manier duidelijk. Minister van Energie Kalistat Lund zei dat Groenland “elke dag de gevolgen van de klimaatverandering ondervindt” en daardoor “de klimaatverandering zeer serieus neemt”. Zo verliest de Groenlandse ijskap steeds meer massa, vormen er ijsbergen in de zee als gevolg van afbreking en is er een forse zeespiegelstijging. Bovendien zorgen de temperatuurstijgingen voor minder sneeuwval en nog snellere afbreking van de ijskap. Er ligt genoeg ijs om de zeespiegel over de hele wereld met 7.5 m te laten stijgen. Rondom Groenland zelf is al een stijging van 10.8 mm te zien. 

17,5 miljard onontdekte vaten olie 

Groenland beschikt momenteel over grote ongerepte olie- en gasvelden. Volgens Amerikaanse schattingen zou het om zo’n 17,5 miljard onontdekte vaten olie gaan en 148 biljoen kubieke meter gas moeten gaan. Er worden daar nu al 50 jaar aan proefboringen gedaan om deze grote reserves te gaan exploiteren. Tot het grootschalig oppompen van de olie is het echter nooit gekomen. Bovendien laten de exploratiewerkzaamheden van de afgelopen jaren laten zien dat de olie- en gasreserves maar weinig winstgevend zijn. De winning van sommige reserves zal mogelijk meer kosten opleveren dan waarde. Daarnaast zal dit grote impact op het klimaat hebben.

Wil je meer lezen over klimaat en beleid? Lees dan hier verder.