Apps voor het bijhouden van energieverbruik hebben een verrassend effect op Nederlanders. Uit een recent onderzoek van onderzoeksbureau Memo2, in opdracht van Centraal Beheer, blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders met zonnepanelen hun energieopbrengsten controleert via een app. Een even grote groep houdt hun energieverbruik minstens wekelijks in de gaten. Interessant genoeg geeft ruim 60% van deze gebruikers aan dat het bijhouden van hun energie-informatie hen bewuster maakt van hun energiegebruik. Deze energie apps lijken dus bij te dragen aan groener gedrag onder Nederlanders.
Verslavend effect
Volgens gedragswetenschapper Van Baaren van de Radboud Universiteit Nijmegen vertonen gebruikers van dergelijke energie apps gedrag dat vergelijkbaar is met mensen die geïnteresseerd zijn in aandelen en cryptocurrencies. Het bekijken van de energieopbrengsten en -verbruik wordt een soort beloningssysteem, wat hen keer op keer doet terugkomen. Maar het inzicht in het dagelijkse energieverbruik blijkt niet alleen een leuk tijdverdrijf te zijn. Het heeft ook een positieve invloed op het gedrag van bijna 60 procent van de gebruikers.
Bewuster met energie omgaan
Zij geven aan dat het inzicht hen bewuster maakt van hun energieverbruik, wat leidt tot een vermindering van hun energiegebruik. Voor nog eens 17 procent van de mensen zorgt het inzicht zelfs voor extra motivatie om verder te verduurzamen. Volgens Van Baaren wordt dit gedreven door zowel financiële voordelen als de positieve impact op het milieu, wat het tot een win-win situatie maakt.
Bovendien beperkt het positieve effect van deze apps zich niet enkel tot de individuele gebruiker. Ongeveer 45 procent van de mannen en 30 procent van de vrouwen deelt hun energieopbrengsten en -verbruik met anderen in hun omgeving. Dit delen draagt bij aan het creëren van een sociale norm om bewuster met energie om te gaan en te verduurzamen. Van Baaren benadrukt dat het ook belangrijk is dat mensen zich competent voelen om duurzame stappen te nemen en dat het zien van succesvolle voorbeelden uit hun eigen omgeving daarbij kan helpen.
Groeiend enthousiasme voor zonnepanelen
Het gebruik van apps om energieopbrengsten en -verbruik bij te houden, blijkt dus een positieve impact te hebben op het gedrag van gebruikers en hun omgeving. Het motiveert mensen om bewuster met energie om te gaan en stimuleert hen om duurzame keuzes te maken. Het groeiende enthousiasme voor zonnepanelen laat zien dat mensen steeds meer streven naar een duurzame en milieuvriendelijke levensstijl.
Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Loop. a Life: duurzaam kledingmerk met een missie