Jouw duurzame nieuws op EcoToday

Onderdeel van Ecoteers

Groen leesvoer voor de duurzame thuisblijver

Heb jij soms ook het idee dat je elke serie op Netflix al gezien hebt? Misschien is het dan weer eens tijd voor een goed boek! De Corona crisis biedt een uitstekende kans om het lezen, waar we in het dagelijks leven niet aan toe komen, weer op te pakken. En om die reden heeft Ecotoday hoogstpersoonlijk een aantal must-reads over duurzaamheid en de klimaatcrisis voor je op een rijtje gezet! Is de lokale bibliotheek dicht? Soms hebben bibliotheken een online service of luisterboeken waar je gebruik van kan maken. Of pak de kans om je lokale boekhandel te ondersteunen in deze economisch zware tijden. De volgende duurzame boeken zijn hoe dan ook een mooie toevoeging aan iedere boekenkast: 

1. Hoe gaan we dit uitleggen door Jelmer Mommers

Een informatief en allesomvattend boek over de klimaatcrisis geschreven in een heldere en pakkende stijl. In drie delen (Wat is er mis? Waar gaat het heen? Wat kunnen we doen?) schetst Mommers een overzicht van de situatie zoals ‘ie er nu uitziet. Het boek windt er geen doekjes om: We zitten diep in de problemen. Tot in hoeverre we die problemen onze toekomst laten bepalen is echter aan ons. Met deze boodschap is de kans groot dat als je het boek dichtslaat, je met een hoopvol en strijdlustig gevoel achterblijft. Hoe gaan we dit uitleggen is een sterk staaltje onderzoeksjournalistiek met handvatten en feiten die je in elk gesprek over klimaatverandering kan inzetten. Dit is één van de meest toonaangevende duurzame boeken die er verkrijgbaar zijn op dit moment.

2. Nu het nog kan door Extinction Rebellion

Vers van de pers! Dit rebelse boek onder leiding van Eva Rovers verscheen vorige week 2 april. Extinction Rebellion is een internationaal bekende actiegroep met zijn oorsprong in het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar brachten de rebellen al een Engels boek uit, This is not a drill. Het boek was een verzameling van persoonlijke verhalen over de klimaatcrisis en de actievoering van Extinction Rebellion. De Nederlandse versie is als het goed is niet een simpele vertaling, maar een origineel werk met contributies van Nederlandse wetenschappers, politici en rebellen. 

3. De onbewoonbare aarde door David Wallace-Wells

Ben je klaar voor de confrontatie? Dit boek, de in het Nederlands vertaalde versie van The uninhabitable earth, drukt je met de neus op de feiten. Wallace-Wells brengt de wetenschappelijke inzichten van het moment samen en vertelt ons alles wat we niet willen horen maar wel moeten weten over de gevolgen van klimaatverandering. Spoiler alert: het is veel erger dan je denkt. De onbewoonbare aarde is daarmee vooral een alarmbel om onze manier van leven zo snel mogelijk en zo radicaal mogelijk te veranderen. Slagen we daar niet in, dan geeft De onbewoonbare aarde een goed beeld van wat ons te wachten staat.

4. Brand! Een vurig pleidooi voor een nieuwe groene politiek door Naomi Klein

De Canadese Naomi Klein is geen nieuwe speler in de strijd voor een duurzame en rechtvaardige aarde. De journaliste en activiste vecht al jaren met scherpe pen tegen de kapitalistisch en alles-uitputtende wereldpolitiek. Bekend van bestsellers als No Logo en De Shockdoctrine is dit haar nieuwste boek, een collectie van passionele essays over de klimaatcrisis die ze over een tijdsbestek van tien jaar heeft geschreven. Door middel van verslagen van rampen over de hele wereld en grote filosofische vraagstukken over onze manier van leven presenteert het boek het argument dat we de klimaatcrisis alleen kunnen overwinnen als we het onderliggende politieke systeem op de schop nemen. Een boek voor iedereen die zich afvraagt wat er nou eigenlijk wordt bedoeld met een green new deal, en waarom we die zo hard nodig hebben. 

Duurzame boeken zijn een goede start

Deze duurzame boeken geven veel nuttige informatie. Meer stappen maken in de goede richting? Check dan deze tips voor een ”Zero-waste” levensstijl.