Een groen dak… En deze dan zelf aanleggen: steeds meer mensen doen of willen het. In Nederland zijn inmiddels 0,5 procent van de onderzochte daken groen, zo blijkt uit een inventarisatie rapport uit 2020 uitgevoerd door Reader in opdracht van Natuur & Milieu en het Groene Loket. Tijd om over te gaan op een groen dak? Now is the time: wist jij bijvoorbeeld dat er een ‘subsidie groen dak’ bestaat? Lees hier alles over groene daken, de voor- en nadelen en de kosten.

Een groen dak: wat is dat eigenlijk

Een groen dak, wat is dat eigenlijk? Een groen dak is simpelweg een dak dat is begroeid met planten, kruiden of grassen. Er wordt ook nog onderscheid gemaakt tussen extensieve en intensieve groene daken. Onder extensieve groene daken verstaan we: een Sedumdak, kruidendak, bloemendak, biodivers dak, groen-blauwdak en een groen dak in combinatie met zonnepanelen. 

Onder een intensief groen dak wordt een groen dak met dikkere substraatlaag, wel vanaf 15 cm, bedoeld. Dit type is relatief vaak zwaar belegd met diverse planten en struiken en kan ook worden gebruikt als dakterras en of tuin.

Groene daken: Nadelen en voordelen 

Groene daken kunnen zwaar zijn. Het gewicht van een groen dak verschilt, maar hoe dan ook geldt dat de dakconstructie het gewicht moet kunnen dragen. Ook is het zo dat bij groene daken de kans op lekkages groter is. Daarbij kost het wel wat om een groen dak aan te leggen. Hier later meer over. 

Een groen dak aanleggen gaat gelukkig ook in hand met vele voordelen: zo verdubbelt het de levensduur van een dak omdat de temperatuurschommelingen minder groot zijn door de groen dak isolatie. Daarbij het de luchtkwaliteit, stimuleert het biodiversiteit en zorgt het voor en duurzame leefomgeving. 

Voor de rest kan het zorgen voor meer verkoeling in de stad mits er genoeg groene daken zijn, neemt het CO2 en fijn stof op, werkt het warmteregulerend, zorgt het voor de demping van geluiden door de vegetatielaag van planten en schimmels en wordt het riool ontlast. Desalniettemin, houdt een groen dak ook de bloemen, planten en dus insecten in leven.

Nog groener: Zonnepanelen + groen dak

Wil jij een groen dak in combinatie met zonnepanelen? Dat blijkt een uitstekende keus te zijn. In het online artikel noemde Interpolis, groen dak én zonnepanelen als combi. Om te beginnen met een belangrijk aspect van zonnepanelen bij een groen dak: isolatie. Vanwege het verkoelende effect van sedum, werken de panelen efficiënter en gaan ze langer mee. Tevens zegt Interpolis, quote; ‘’groene daken met zonnepanelen zorgen voor meer biodiversiteit, omdat de zonnepanelen schaduwrijke plekken creëren en zullen zich daar andere plantensoorten vestigen’’. Het artikel door Interpolis ‘’groen dak én zonnepanelen: wat levert het op?’’ kun je hier verder lezen. 

Tips & tricks 

Er zijn voorafgaand wel een aantal dingen waar je op moet letten:

  1. Wil je een groen dak, zelf, aanleggen? Dan wordt het geadviseerd om een specialist erbij te halen. Deze specialist kan nagaan of je dak geschikt is voor de plaatsing van een groen dak. 
  2. Check de Groene Subsidiewijzer of jouw gemeente subsidie verleent voor de aanleg van jouw groene dak. 
  3. Kies het juiste soort dak voor je daktuin en wensen. Zo is een sedumdak lichtgewicht en onderhoudsarm, en optimaliseert groen dak isolatie in combinatie met zonnepanelen. Daarom ideaal voor daken die geen zware groene daken aankunnen. 
  4. Het wordt ook geadviseerd om minimaal een keer per jaar de afvoer van je groene dak te checken en onkruid regelmatig te verwijderen. 

Is alles check en wil je graag starten met een groen dak aanleggen? Of wil je het liever door een professional laten doen? Dan zijn er verschillende dingen waar je op kunt letten. Op YouTube kun je veel relevante how-to video’s vinden, zoals de onderstaande:

Kosten groen dak 

Een groen dak aanleggen? Dat is niet goedkoop. Gelukkig bestaat er wel groen dak subsidie. De kosten groen dak per m2 variëren tussen de 30 en 70 euro per m2 bij een extensief dak en rond de 120 euro voor een intensief dak. Deze kosten  gelden als je het zelf aanlegt. Gelukkig is het door de vele voordelen zeer aantrekkelijk om te gaan investeren, waaronder de subsidie groen dak. 

Subsidie groen dak

De groen dak subsidie: Met name om jou te belonen omdat je meewerkt aan het verduurzamen van de woonwijk en wellicht buren aanspoort dezelfde stap te maken. Het subsidiebedrag kan wel oplopen tot 50 euro per m2, verschillend per gemeente. Welke documenten je precies moet inleveren om een groen dak subsidie aan te vragen, staat vermeld op de website van de gemeente. Een groen dak aanleggen moet bijvoorbeeld met instemming van de VvE. 

Onderhoud groen dak 

Desondanks een groen dak minder onderhoud nodig heeft, dien je wel een keer per jaar de afvoer te controleren en eventueel plantenresten weg te halen als dat nodig is. Ook raden we je aan om onkruid weg te halen om zo te voorkomen dat wortels de dakbedekking aantasten. Het fijne aan nieuwbouwhuizen is dat er al gelijk rekening kan worden gehouden met het aanleggen van een groen dak. Hierbij wordt dus het gewicht en de dakconstructie in acht genomen om te voorkomen dat het mis gaat. Gelukkig hebben kwaliteitskeurmerk ‘’Groenkeur en Stichting Bouw Research het initiatief genomen duidelijke richtlijnen te ontwerpen om foutieve constructies te voorkomen bij een groen dak aanleggen. Super slim en handig want zo hoef je minder te denken aan verbonden dingen als de groene daken nadelen. 

Ga jij binnenkort beginnen aan een groen dak, zelf, aanleggen en ben je benieuwd wat nou geschikte planten zijn voor een groen dak? Er is ondervonden dat deze selectie van planten het goed doen op een groen dak:

  • Alpine-aster
  • Alpenvlasleeuwenbek
  • Anemonen-soorten
  • Primula’s
  • Dryas
  • Allerlei huislook-soorten
  • Klokjesbloemen
  • Kruiptijm
  • Steenbreek
  • Stekelnootje

Zo, dat was hem dan over de ins-en outs van een groen dak aanleggen. Wil jij meer weten over bijvoorbeeld zonnepanelen? Lees dan hier verder.