Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Deze week presenteert de EU een totaalpakket nieuwe klimaatmaatregelen. Deze moeten worden genomen om in 2030 de eerste klimaatdoelstellingen te halen. Zoals bijvoorbeeld de 55% CO2-reductie ten opzichte van 1990. Een aantal kleine Griekse eilanden besloten niet op de nieuwe regelgeving te wachten. Zij vergroenen uit zichzelf. En met succes. 

Nieuwe klimaatmaatregelen

In week 28 komt de Europese Commissie met een nieuw pakket aan maatregelen dat moeten worden overgenomen door de lidstaten om de klimaatdoelstellingen voor 2030 te halen. In dit pakket worden onder meer bestaande maatregelen aangescherpt en nieuwe regels ingevoerd. Zo worden bijvoorbeeld de emissierechten duurder en zullen deze binnenkort voor meer sectoren gaan gelden. Dit met als doel om de vervuiler voortaan te laten betalen.  Bovendien wordt er een koolstofgrensbelasting voorgesteld. Dit moet voorkomen dat producten buiten de EU een concurrentievoordeel krijgen, omdat ze niet aan de nieuwe maatregelen hoeven te voldoen. Met de nieuwe maatregelen streeft de EU naar het doel om 55% CO2-reductie ten opzichte van 1990 voor 2030 te halen, zoals afgesproken in de Europese Green Deal.

De voorsprong van de Griekse eilanden

Op de Griekse eilanden Tilos en Agios Efstratio wordt echter niet gewacht op de Europese regelgeving. Zij besloten het heft in eigen handen te nemen en verduurzamen uit zichzelf. De 55% CO2-reductie is daarmee op het eiland Tilos, gelegen tussen Kos en Rhodos, al bijna behaald. Maar hoe?


Op het eiland Tilos wordt een groot windmolenpark en een zonnepanelenveld gebouwd. Daarnaast leggen ze een park met batterijen aan, zodat het eiland ook ’s nachts draait op de overdag opgewekte groene energie. Ze produceren nu zoveel groene energie, dat ze deze ook kunnen leveren aan buureiland Kos. 

Compleet zelfvoorzienend 

De burgemeester van Tilos, Maria Kamma-Aliferi, ligt toe: “We willen elk bedrijf en later elk huis uitrusten met zonnepanelen en batterijen”. Daarnaast wil het eiland een systeem opzetten waarbij er geen afval overblijft. Het eiland wil het elektrisch rijden zoveel mogelijk stimuleren en al het voedsel lokaal produceren. De elektrische bus voor de enige lijndienst op het eiland is inmiddels ook al besteld. Zo wordt het eiland helemaal zelfvoorzienend.


Het eiland Agios Efstratios heeft soortgelijke plannen. In nauwe samenwerking met Brussel hebben zij een energieplan opgezet. Dat kost in totaal zo’n 18 miljoen euro. Het is goed voor de hybride stations, de zonnepanelen, de windmolen, laadstations voor elektrische auto’s en om alle op auto’s het eiland energiezuinig te maken. Net zoals alle openbare gebouwen. 

Wil je meer lezen over verduurzaming? Lees dan hier verder.