Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Afgelopen donderdagochtend 14 mei hebben Greenpeace-activisten een uur lang een landingsbaan op Schiphol bezet. Dit gebeurde onder het motto “Geen Poen Zonder Groen”. Er werd geprotesteerd tegen de miljardensteun die de overheid nu tijdens de coronacrisis aan de luchtvaart verleent en geëist dat er duurzame voorwaarden aan de subsidies worden gesteld.  

Met behulp van een zelf meegenomen bruggetje wisten elf activisten een sloot over te steken en met spandoeken de Aalsmeerbaan op te fietsen. Binnen een uur waren de actievoerders door de Koninklijke Marechaussee van de landingsbaan verwijderd. Ze bleven tussen geparkeerde vliegtuigen en brachten geen vliegverkeer in gevaar.

Geen blanco cheques voor grote vervuilers

De protestactie was onderdeel van een grote campagne gelanceerd door Greenpeace onder de naam Geen Poen Zonder Groen. Het kabinet heeft onlangs toegezegd 2-4 miljard euro staatssteun te verlenen aan KLM, wiens vliegtuigen door de crisis aan de grond staan. Door middel van de campagne probeert Greenpeace aandacht te trekken voor het feit dat we niet alleen met een coronacrisis, maar ook nog altijd met een klimaatcrisis te maken hebben. Miljarden investeren in een grote vervuiler als KLM (die op jaarbasis meer uitstoot dan Nederland’s grootste kolencentrale!) zonder enkel vooruitzicht op verduurzaming is daarom voor Greenpeace een no-go. 

Greenpeace stelt de volgende eisen met betrekking tot de overheidssteun aan KLM:

  1. Stel een bindend CO2-plafond in voor KLM in lijn met het klimaatakkoord van Parijs 
  2. KLM moet zich voorbereiden op een toekomst met minder vluchten
  3. Korte-afstandsvluchten onder de 1000 kilometer moeten worden worden vervangen door de trein 

“De boodschap is geland”

De actie kreeg aanzienlijke media-aandacht. Greenpeace beschouwt de actie dan ook als succesvol. “De boodschap is geland,” laat Greenpeace campagneleider Dewi Zloch weten. Of de staatssteun daadwerkelijk duurzame voorwaarden aan de miljardensteun voor de luchtvaart, moet nog blijken. Met die reden roept Greenpeace nog altijd mensen op om de Geen Poen Zonder Groen campagne op verschillende manieren te ondersteunen. Klik hier om uit te vinden hoe jij kan bijdragen.

Wil je nog een artikel lezen over duurzame demonstraties? Klik dan hier.