Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Google Maps werd in 2020 wereldwijd maandelijks door meer dan 1 miljard mensen gebruikt. Tot nu toe selecteerde de service standaard de snelste route, zonder daarbij op de consequenties voor het klimaat te letten. Nu komt Google Maps met een update waardoor de service automatisch de route met de laagste CO2-uitstoot gaat kiezen, als deze qua reistijd niet veel afwijkt van de snelste route. De online kaartendienst hoopt op deze manier een verschil te kunnen maken in de klimaatcrisis.

De update maakt deel uit van het nieuwe milieuvriendelijke beleid van Google Maps. Google’s CEO, Sundar Pichai, zegt dat het initiatief 1 miljoen ton CO2 per jaar zou kunnen besparen, ofwel het equivalent van als we 200.000 auto’s van de weg zouden halen. “Reizen met de auto is een van de meer CO2-intensieve keuzes die mensen dagelijks maken. Vanaf [woensdag 6 oktober] in de Verenigde Staten en in Europa in 2022, laat Google Maps je de route kiezen met de laagste CO2-uitstoot, als dat nog niet de snelste is”, aldus Pichai.

Modern technology allows for better navigation via gps

CO2-uitstoot versus reistijd

Bij de berekening van de duurzaamste route kijkt Google Maps niet alleen naar het aantal kilometers, maar ook naar andere factoren. Ze kijken bijvoorbeeld ook naar de drukte op de weg en hellingen op de route. Alles bij elkaar zal uiteindelijk tot een optimale route voor het klimaat leiden: eentje die de minste brandstof vereist. Een bijkomend voordeel van het nemen van de meest brandstof-efficiënte routes is dat het de brandstoftank ook minder snel leeg doet lopen. De update zal dus niet alleen voordelig voor het milieu zijn, maar ook de consument brandstofkosten besparen. In principe zal Google Maps vanaf 6 oktober 2021 in de Verenigde Staten en vanaf volgend jaar in Europa, automatisch deze duurzamere route kiezen.

Young Man Using GPS Service Navigation App On Smartphone While Driving Car, Checking Route To Final Destination Point, Looking At Device Screen, Enjoying Modern Technologies, Creative Collage,

Daarbij let de kaartendienst wel op het verschil in reistijd. Als er een degelijk verschil in reistijd is tussen de snelste en meest milieuvriendelijke optie, krijg je dat te weten. Vervolgens kan je zelf een afweging maken. In dat geval zie je bijvoorbeeld: “Bespaar 10% brandstof door 2 minuten langer te rijden” als optie in beeld verschijnen. Google Maps verwacht niet dat de verschillen groot zullen zijn tussen de snelste en meest klimaatvriendelijke routes. Wil je toch liever altijd de snelste route zonder op het klimaat te letten? Dan kan je dit makkelijk in je instellingen aangeven.

Steeds meer aandacht voor het klimaat

De duurzamere routes van Google Maps zijn niet de enige updates die Google uitbrengt. Het nieuwe beleid gaat bijvoorbeeld ook informatie over CO2-uitstoot per vlucht toevoegen aan Google Flights. Ook grote huishoudelijke apparaten zoals vaatwassers en koelkasten kunnen binnenkort in het Shopping-gedeelte gefilterd worden op duurzaamheid.

“Klimaatverandering is geen verre dreiging meer, we zien het steeds dichter bij ons en het raakt ons steeds persoonlijker”, zegt Pichai. “Wereldwijd blijven bosbranden, overstromingen en andere extreme meteorologische fenomenen onze gezondheid, onze economie en onze gemeenschappelijke toekomst op onze planeet bedreigen. We hebben dringende en betekenisvolle oplossingen nodig om met dit steeds groter wordende probleem om te gaan.”

Wil je meer lezen over duurzaam vervoer? Lees dan hier verder.