Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Met het passeren van de jaarwisseling begint ook het Amerikaanse prijzen seizoen weer. Het spits wordt zoals gewoonlijk afgebeten met de 77e editie van de Golden Globes, die aankomende zondag 5 januari zal plaatsvinden. Zoals elk jaar zal menig internationaal film- en televisie ster hierbij op de rode loper van het Beverly Hilton hotel verschijnen in de hoop één van de felbegeerde gouden trofeeën in ontvangst te nemen. Dit jaar is er enkel één verschil: waar de gasten voorheen genoten van een uitbundig diner met een overvloed aan vis, vlees en kaas, heeft de organisatie dit jaar last-minute gekozen voor een veganistisch menu. Het is voor het eerst in de geschiedenis van dit soort grote awardshows dat er zoveel en zo publiekelijk rekening wordt gehouden met duurzaamheid. 

Van vis naar vegan 

Alhoewel de Golden Globes-organisatoren van de Hollywood Foreign Press Association (HFPA) Golden Globes al sinds enige tijd een glutenvrij menu serveren, waren dierlijke producten nog niet eerder van het menu geschrapt. Sterker nog, in December zag het er nog naar uit dat de 1.300 gasten vis voorgeschoteld zouden krijgen, zo verklapte chef Matthew Morgan van het Beverly Hilton Hotel. Lorenzo Soria, president van de HFPA, zei dat het vegan menu een last-minute besluit was die is genomen tijdens de feestdagen. 

“De klimaatcrisis is in volle gang en we waren aan het nadenken over het nieuwe jaar en het nieuwe decennium. Dus we begonnen te praten over wat we konden doen om een signaal af te geven,” zei Soria tegen The Hollywood Reporter. “We denken niet dat we de wereld zullen veranderen met één maaltijd, maar we besloten kleine stappen te nemen om bewustzijn te creëren. Het eten dat we eten, de manier waarop het is verwerkt, heeft gegroeid en wordt weggegooid, dat draagt allemaal bij aan de klimaatcrisis.”

Kleine veranderingen, grote impact 

Maar het blijft niet bij een plantaardig menu. De HFPA heeft uitgesproken de gehele uitreiking zo klimaatneutraal mogelijk te willen laten verlopen. Zo zal de rode loper worden hergebruikt bij toekomstige evenementen, worden gasten in elektrische auto’s aangevoerd, zijn alle rietjes van papier en wordt het water op de rode loper niet langer in plastic geserveerd, maar in glas door partner Icelandic Glacial. 

“We hopen mensen bewust te maken van kleine aanpassingen die een grote impact kunnen hebben. We weten dat award shows een lange weg te gaan hebben, en dat we allemaal beter kunnen doen dan we nu doen,” zo zei Soria tegen E! News. 

Het juiste voorbeeld 

Sterren als Leonardo DiCaprio, die inmiddels een bekend gezicht is van de international klimaat beweging, en acteur Mark Ruffalo juichten de last-minute veranderingen in ieder geval toe. Via social media lieten zij weten blij te zijn met de organisaties aandacht voor duurzaamheid. Aangezien de Golden Globes-uitreiking de eerste award show van het jaar is, zei Ruffalo op Twitter dat hij hoopte dat de andere shows zouden volgen. “De HFPA moet hiervoor worden geprezen en alle andere uitreikingsceremonies zouden deze beslissing moeten volgen,” aldus Ruffalo.