Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Zojuist kwam er erg goed nieuws; de overheid zit af van het gebruik van Vertimec. Wij keken de afgelopen weken met angstige ogen naar de proeven met dit zwaar giftige middel maar nu is het definitief van de baan. Te risicovol! Dit is goed nieuws voor vogels en insecten want het gebruik van dit middel kan voor vele van hen dodelijk zijn. De eikenprocessierups is een doorn in het oog van veel mensen, maar de bestrijding mag niet ten koste gaan van de natuur.

Vertimec

Vertimec is een bestrijdingsmiddel tegen de eikenprocessierups. Dit middel brengt verschillende risico’s met zich mee voor vogels en insecten. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden heeft vandaag besloten dat de risico’s te hoog liggen. Afgelopen maart werd dit middel toegestaan, tot grote verontrusting van ons en vele andere natuurliefhebbers door het hele land.

De proef zou eigenlijk op maximaal 2500 bomen in de gemeente Utrecht en verschillende gemeentes in Overijssel worden uitgevoerd. Dit is nu gelukkig gestaakt. Het middel zou ingespoten worden in de bomen. Dit zou niet alleen de eikenprocessierups aantasten, maar ook andere insecten en vogels.

Zoeken naar alternatieven

In de gemeente Zwartewaterland in Overijssel zouden de proeven eigenlijk vandaag van start gaan. Deze mogen nu dus niet meer doorgaan. Het is aan gemeenten zelf om te zoeken naar betere alternatieven voor de bestrijding van de eikenprocessierups. Afgelopen jaar zijn er veel bedrijven bij gekomen die zich ontfermen over de bestrijding. Er zijn ook duurzamere alternatieven dan het gebruik van een gif als Vertimec. Hopelijk begint de overheid in te zien dat gif niet de oplossing is voor alle problemen.

Lees hier een volgende artikel.