Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Er was niet alleen maar slecht nieuws in 2019. Ondanks dat de gevolgen van de klimaatverandering in 2019 goed zichtbaar werden zijn er ook stappen gemaakt in de goede richting. Zo stappen veel landen massaal af van het gebruik van kool als energieleverancier. Volgens het International Energy Agency’s Coal rapport 2019 heeft er afgelopen jaar in totaal een daling van 250 Terawattuur plaatsgevonden. Dit is evenveel als het volledige energieverbruik van Australië. Dit alles maakt het de grootste daling van het verbruik van kolen ooit en dit na jaren van constante groei.

China kan het verschil gaan maken

Of deze trend zal worden doorgezet ligt grotendeels in de handen van China. De afgelopen jaren heeft het land fors geïnvesteerd in duurzamere vormen van energie maar tegelijk gaat de vraag naar kolen ook nog steeds omhoog in China. China is verantwoordelijk voor meer dan de helft van de wereldwijde opgewekte energie uit kolen. De Global Energy Monitor zegt dat het pad dat China kiest in deze kwestie, kan bepalen of de doelstellingen uit het verdrag van Parijs kunnen worden behaald.

Trend lijkt in 2020 door te zetten

Ook zonder de medewerking van China is er in 2020 is er een kans om positieve cijfers te behalen. India heeft vorige maand aangekondigd om het gebruik van kolen fors te gaan verminderen en ook in andere landen zijn ze druk bezig met afbouwen. India staat derde in de lijst van grootgebruikers van kool (achter China en de Verenigde Staten) en kan dus voor grote veranderingen zorgen in de consumptie. Daarnaast zal deze beslissing extra druk zetten op China.

Niet alleen vanuit de politiek kan het verschil worden gemaakt maar ook de vrije markt kan hiervoor zorgen. De prijs van duurzamere energievormen is namelijk al meerdere jaren aan het dalen. Economisten voorspellen dat in 2020 de prijs van duurzame energie lager kan komen te liggen dan die van kolen. Zodra dit punt is bereikt zal het dus ook vanuit economisch oogpunt gunstiger zijn om van kolen af te stappen. Totdat dit zover is hopen wij dat ook andere landen, die nog fors gebruik maken van kolen, het voorbeeld van India gaan volgen.