Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Van het begrip microplastic heb je vast al vaker gehoord – minuscule deeltjes plastic die wij vaak niet met het blote oog kunnen zien, ook wel microbeads genoemd, die vaak voorkomen in cosmetica of andere verzorgingsproducten. Uit onderzoek van de Plastic Soup Foundation blijkt dat er in ruim 87% van deze producten microplastics voorkomen. Echter, we staan er nooit bij stil dat deze microplastics ook heel vaak in onze tandpasta voorkomen, en daar schrikken de meesten dan toch wel van. Microplastic wordt doorgaans gebruikt om tandpasta zijn scrub effect te geven. Ben je opzoek naar een tandpasta zonder microplastics, lees dan snel verder!

Zo begin je een microplasticvrije schoonheidsroutine

Beat the Microbead 

De Plastic Soup Foundation heeft in het verleden succesvolle campagnes gevoerd onder het motto van Beat the Microbead’, om zo microplastics in verzorgingsproducten te verbannen.  Producenten van verzorgingsproducten, zoals Unilever, hebben destijds toegezegd om geen microplastics meer aan hun producten toe te voegen. 

Zo zouden in 2020 al geen microplastics meer te vinden moeten zijn. Toch blijkt in de praktijk de klok achter te lopen. Veel producenten hebben zich nog niet voldoende ingezet om het gebruik van microplastics echt tegen te gaan. En dit brengt grote problemen met zich mee, want vanwege hun grootte kunnen deze microbeats niet uit het water gefilterd worden. Dit betekent dat microplastics uiteindelijk in onze oceanen en ook voedselketen terechtkomen, waardoor ze een bedreiging vormen voor zowel milieu als onze gezondheid. Ook omdat plastic niet snel vergaat, het heeft vaak honderden jaren nodig om af te breken, vormt het een bron van giftige stoffen en kan hormoon verstorend werken. 

Welke tandpasta met microplastics moet je ontwijken? 

Omdat de meeste producenten nog niet goed op weg zijn om microplastic uit hun tandpasta te halen, is het dus belangrijk om als consument een weloverwogen keuze te maken in de winkel. Als je opzoek bent naar een tandpasta zonder microplastics, let dan hier op: 

  • Bevat de tandpasta kleine, gekleurde spikkeltjes of zitten er (mini) glitters in de tandpasta? Dan zijn dit waarschijnlijk microplastics en beter 
  • Check de ingrediëntenlijst: vermijdt polyethyleen, polypropyleen (PP), polyethylene (PE) terephthalate of polymethyl methacrylate

Van de grootste tandpasta merken, waren dit de top 5 meest gescande/gebruikte producten met microplastics: 

  1. Fresh Mint Toothpaste, Aquafresh 
  2. Cool Mint Toothpaste, Prodent 
  3. Tandpasta Classic, Zendium 
  4. Anti-tandsteen Tandpasta, Prodent 
  5. Tandsteen Controle 3-in-1 Tandpasta, Aquafresh 

Aangezien dit de grootste tandpastamerken zijn, gebruikt ook de meerderheid van de mensen deze producten, wat dus betekent dat er heel veel mensen nog dagelijks poetsen met microplastics. Wees dus alert op deze merken, en probeer alternatieven te vinden die beter zijn voor jouw gezondheid en het milieu! 

Wat zijn microplastics-vrije alternatieven zijn er? 

De meest duurzame optie voor tandpasta is in de vorm van tabletten (denttabs). Deze zijn vaak geproduceerd met gebruik van natuurlijke ingrediënten en bevatten ook geen microplastics. Daarnaast is de verpakking ook nog een stuk duurzamer, omdat de tabletten vaak worden geleverd in een papieren zak of glas en dus niet in plastic tube-vorm. Deze denttabs kun je vinden in verschillende winkels, zoals Ekoplaza of Holland & Barrett. Smyle en Happy Tabs zijn bekende denttabs merken.

Geen liefhebber van tabletten? De Active Fluor Cool Mint Tandpasta van de Kruidvat is door de consumentenbond uitgeroepen als Beste Koop. Deze tandpasta is vrij van microplastics en heeft ook geen tweede extra verpakking. Stukken duurzamer dus dan andere tandpasta’s in tubes!

Op zoek naar meer alternatieven voor tandpastatubes?