Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Het klinkt een beetje als een sprookje: hoe kunnen we de wereld redden van klimaatvervuiling en CO2-uitstoot en tegelijkertijd de wereld op een gezonde manier voeden? Volgens recent onderzoek kan dat door CO2 uit de atmosfeer om te zetten in voedsel. Het bedrijf Solein creëerde met deze technologie een (vegan) proteïnepoeder gemaakt van afgevangen CO2 uit te lucht.

Van CO2 naar proteïnepoeder

“We kunnen overal CO2 afvangen”, zegt Vainikka, wiens bedrijf een proteïnepoeder heeft ontwikkeld dat is gemaakt van kooldioxide. “Wij zien het als een strategische verschuiving waarbij je niet nog meer landbouwgrond nodig hebt, maar je grondstoffen in de lucht zitten.” Hoe dat precies werkt? Om het (vegan) proteïnepoeder te maken, worden de microben die kooldioxide metaboliseren gebruikt. Vervolgens wordt de koolstof geabsorbeerd, terwijl de zuurstof vrijkomt. Zo kan Solein, het bedrijf dat het proteïnepoeder aanbiedt, CO2 dus omzetten in het proteïnepoeder. Dit kunnen we vervolgens verwerken in ons dieet.

Gebakken lucht 

Hoewel het wel zo klinkt, verkoopt Solein toch echt geen gebakken lucht. Zij hopen dat we het proteïnepoeder vooral gaan gebruiken om te verwerken in vlees- en zuivelvervangers, om zo de ecologische voetafdruk van deze producten nog lager te maken. Verder zouden we het poeder kunnen verwerken in shakes als aanvulling van een vegetarisch of vegan dieet. Solein presenteert het concept zelf als ‘the future of foods’. Op de website vind je een greep uit de verschillende toepassingen die ze met hun product kunnen leveren, zoals bijvoorbeeld ‘baked goods’, ‘snacks’ en ‘beverages’.

Landbouw elimineren

Solein hoopt met het proteïnepoeder een groot deel van de landbouw te kunnen elimineren. Mensen zouden bijvoorbeeld sneller kunnen overstappen op vlees- en zuivelalternatieven nu deze nog meer proteïnen kunnen bevatten. De moderne landbouw is momenteel voor een derde verantwoordelijk voor alle CO2-uitstoot. Koop je 1 kilogram proteïnepoeder van Solein? Dan heb je nog maar een ecologische voetafdruk 0,2 kilogram CO2 (dat is de CO2 die vrijkomt tijdens de productie). Ter vergelijking, de voetafdruk van een kilo rundvlees kan oplopen tot wel tussen de 60 of 80 kilogram CO2 uitstoot.

“Wij kunnen de klimaatimpact van voedselsystemen op de planeet, die vandaag goed zijn voor ongeveer 30 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, wegnemen”, aldus Vainikka van Solein. “Dat kan gebeuren als we vlees en zuivel op grote schaal vervangen met alternatieven op basis van dit proteïnepoeder.” Solein stelt voor om de vrijgekomen landbouw dan opnieuw te laten bebossen. 

Wil je meer lezen over voedselinnovatie en klimaat? Lees dan hier verder.