Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Natuurbeschermer Allie Russo heeft gezichtsherkenningstechnologie ontwikkeld voor chimpansees, genaamd ChimpFace. De technologie kan door middel van kunstmatige intelligentie de gezichten van de apen herkennen op foto’s. Russo hoopt op deze manier illegale dierenhandel tegen te gaan.

Jaarlijks worden er naar schatting drieduizend mensapen verhandeld, waarvan het grootste deel chimpansee is. Voor rond de 11.000 euro kan je tegenwoordig een babychimpansee kopen via Instagram.

Illegale dierenhandel op Facebook en Instagram

In tijden waarin steeds meer van het leven zich online afspeelt, moeten opsporingstechnieken ook worden aangepast. Terwijl dagelijkse bezigheden naar online platforms verplaatsen, kiezen ook steeds meer illegale handelaren ervoor om hun zaken via het internet regelen.

Zelfs bekende platforms zoals Instagram en Facebook worden steeds meer gebruikt voor de illegale handel in wilde dieren. Allie Russo, een data-analist in de natuur- en dierenbescherming, besloot om hierop in te spelen.

Dubbel prijs: de verkoper én de koper

Russo ontwikkelde een tool die gezichtsherkenning kan toepassen op chimpansees die online te koop staan. Het doel is hier niet alleen om de handelaren op te sporen, maar tevens om erachter te komen wie de dieren koopt van de handelaren.

Handelaren plaatsen regelmatig foto’s online van chimpansees die ze willen verkopen. Vervolgens plaatst de nieuwe eigenaar van het dier uiteindelijk vaak ook een foto op social media. Om te kunnen bewijzen dat de chimpansee illegaal gekocht is, moeten we deze foto’s nu met de hand vergelijken.

Gezichtsherkenning voor chimpansees tegen illegale dierenhandel

Los van het feit dat dit veel tijd kost, kan het ook lastig zijn om met het blote oog een chimpansee te herkennen. Wel is het mogelijk om DNA-tests uit te voeren, maar dit is prijzig en vaak ook een lastige onderneming.

Er was dus een betrouwbare en efficiënte manier nodig om de dieren te herkennen. Hier komt de gezichtsherkenning in het spel. De technologie van Russo slaat de foto’s van handelaren op en gaat gericht op zoek naar matches op sociale media.

Training met foto’s van duizenden babychimpansees

Voordat het systeem dit accuraat kon uitvoeren, moest het getraind worden met behulp van kunstmatige intelligentie en duizenden fotovoorbeelden. Hiervoor is Russo samen gaan werken met Colin McCormick van Conservation X Labs.

McCormick heeft in duizenden foto’s van chimpansees met de hand geselecteerd waar er in de foto een gezicht te zien is, om het systeem te trainen. Een databank met drieduizend foto’s van chimpansees werd gebruikt voor de training.

De foto’s in het project waren vooral van babychimpansees, omdat illegale dierenhandelaren vaak jonge dieren verhandelen. Door de uitvoerige training, herkent het systeem nu zelf de gezichten in foto’s.

Uitbreiding mogelijk in de toekomst

Het team is nu net bezig met de eerste tests van de technologie, maar heeft grootse plannen. Zo is het doel om organisaties zoals Interpol te helpen met het systeem. Russo hoopt daarnaast dat ze de technologie uit kunnen breiden naar andere diersoorten. Zo kunnen ze in de toekomst wellicht ook andere primaten of tijgers herkennen.

Wil je meer lezen over initiatieven die gericht zijn op natuur- en dierenbescherming? Lees dan hier verder.