Een attractiepark in Frankrijk heeft sinds een tijdje zes bijzondere medewerkers, namelijk zes roeken, een vogelsoort uit de kraaienfamilie. Deze vogels geven na een korte training het goede voorbeeld: ze ruimen afval op. Ze brengen het afval naar een container die vervolgens een voedselbeloning afgeeft.

Als een vogel het kan, kan jij het ook

“Het park is erg schoon”, aldus directeur Nicolas de Villiers van Puy du Fou, het attractiepark. “Het doel van de kraaien is om de bezoekers te onderwijzen, en ze te laten beseffen: Oké, de vogels kunnen iets wat wij eigenlijk veel beter kunnen doen, en ook zouden moeten doen.” “Met name sigarettenpeuken worden achtergelaten door mensen die ze gemakkelijk naar een vuilnisbak kunnen brengen”, zegt de Villiers.

Goed getrainde vogels ruimen afval op

Het idee om roeken in te zetten als afvalverzamelaars kwam van een van de valkeniers van het park, Christophe Gaborit. Als onderdeel van de valkerijshow had het themapark al kraaien getraind om rozen op te rapen en naar een ‘prinses’ in een kasteel te brengen. Gaborit begon een paar roeken te trainen om een soortgelijke taak uit te voeren – met stukjes papier of sigarettenpeuken in plaats van een roos. “Het werd een spel voor hen”, zegt de Villiers. “Ze pakken het afval op en worden beloond.”

Vogels in de kraaienfamilie zijn erg intelligent. In het wild gebruiken ze bijvoorbeeld gereedschap. Ook zijn er raven waargenomen die plannen aan het maken waren en kraaien die gezichten konden onthouden.

Kraaien kunnen gemakkelijk dingen leren

Tien jaar geleden leerde Josh Klein kraaien geld in te zamelen en het in een automaat te laten vallen in ruil voor een voedselbeloning. Hij stelde een hypothetisch systeem op om wilde vogels hetzelfde te laten doen.

Het afvalinzamelingssysteem van het attractiepark is vergelijkbaar met de automaat van Klein, die vogels beloont met voedsel om bepaalde voorwerpen van de grond te rapen. Het maakt gebruik van twee verschillende delen van een houten kist: één om vuilnis op te vangen en de andere om voedsel aan te bieden.

De eerste werkdag

Na zes maanden training werden de vogels in het weekend voor het eerst ingezet in het themapark. Ze werken vier dagen per week onder streng toezicht – een valkenier kijkt toe om ervoor te zorgen dat de bezoekers niet expres hun afval laten liggen.

“Het is een educatief programma“, zegt de Villiers. “We leiden de kraaien niet op, maar we leiden de mensen op. Het is een grappige manier om te laten zien dat je je afval niet overal neer kunt gooien.”

Wil je meer lezen over getrainde dieren die meehelpen op het gebied van duurzaamheid en milieu? Lees dan hier verder.