Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Op het eerste gezicht hebben gekko’s weinig te maken met productinnovatie, maar de klevende pootjes van deze reptielen zijn de afgelopen jaren een grote inspiratiebron geweest voor de ontwikkeling van duurzame producten.

Het opvallende vermogen van gekko’s om overal aan te kunnen blijven hangen en de zwaartekracht te trotseren, heeft tot veel onderzoek geleid in de wereld van productontwikkeling. Veelgebruikte bevestigingsmiddelen zoals lijm, tapes, nagels en schroeven zijn slecht herbruikbaar en kunnen schade toebrengen aan materialen en het milieu. Productonderzoek resulteerde in meerdere innovaties gebaseerd op de kleefpootjes van gekko’s. Geckskin® heeft onlangs een alternatief kleefsysteem op de markt gebracht dat herbruikbaar en onschadelijk is. Het bedrijf hoopt binnenkort ook volledig duurzame materialen te gebruiken. Een groep onderzoekers van de Korea Advanced Institute of Science and Technology hebben het kleefsysteem van gekko’s zelfs gebruikt om een nieuw soort herbruikbare elektrode te ontwikkelen.

Hoe gekko’s overal kunnen lopen

Gekko’s zijn hagedissen met een uitzonderlijk talent om overal aan te kunnen blijven kleven. Ze lopen gemakkelijk ondersteboven zonder gebruik te maken van een lijmstof of andere substantie. Dit doen ze door middel van groefjes aan hun tenen genaamd hechtlamellen. Onderzoekers doen al tijden onderzoek naar de werking van deze hechtlamellen, zodat het concept gebruikt kan worden voor productinnovaties. Het is nu bekend dat deze lamellen zijn voorzien van kleine haartjes, die opnieuw kleinere structuren bevatten. Deze structuren werken op het level van het atoom samen met de ondergrond door middel van vanderwaalskrachten.

Het biomimicry concept

Het idee om inspiratie voor innovatie uit de natuur te halen wordt ook wel biomimicry genoemd. Vele ontwikkelingen uit ons dagelijks leven zijn gebaseerd op het concept van biomimicry. Zo zijn vliegtuigen gebaseerd op vogels en hun vleugels, en is klittenband ontstaan door een plant die aan je kleding vast blijft hangen. Er zijn ook bedrijven, zoals Calera, die gekeken hebben naar de skeletvorming van koralen om een groenere manier van cementproductie te vinden. Producten gebaseerd op biomimicry zijn vaak duurzaam en milieuvriendelijk, omdat ecosystemen na miljoenen jaren aan evolutie de reststoffen hebben weten te minimaliseren en relatief efficiënt kunnen functioneren.

De ontdekkingen gebaseerd op biomimicry leiden dus niet alleen tot groenere innovaties, maar leren ons ook meer over de organismen om ons heen, zoals de gekko. Biomimicry onderzoek en hierop gebaseerde productinnovatie heeft nog veel potentie, en zal naar verwachting nog een grote ontwikkeling tegemoet gaan.