Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Is het tijd om afscheid te nemen van de traditionele glazen wijnfles en plaats te maken voor de kartonnen wijnfles? Het is in ieder geval een duurzamer alternatief. In het pittoreske Franse dorpje Jonquières, nabij Avignon, wordt momenteel geëxperimenteerd met deze nieuwe verpakkingsinnovatie. Een stap in de richting van een groenere wijnindustrie, maar hoe zit het met het behoud van smaak?

Glas kost veel energie

Traditioneel wordt wijn verkocht in een glazen fles. Maar de kartonnen variant blijkt een stuk duurzamer te zijn. Glas wordt gemaakt door zand, soda (natriumcarbonaat) en kalk samen te laten smelten. Daar zijn hoge temperaturen voor nodig en dat kost veel energie. Hoewel glas goed gerecycled kan worden, kost ook het hergebruik nog grote hoeveelheden energie.

Om die reden is de overstap naar kartonnen wijnverpakkingen een slimme zet. Maar: het heeft niet alleen te maken met het sparen van grondstoffen. Een groot deel van de milieuwinst komt voort uit transport. Deze nieuwe verpakking vereist minder materiaal en neemt minder ruimte in beslag tijdens het vervoer, wat de ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleint. Bovendien kunnen grotere hoeveelheden wijn op een efficiëntere manier worden getransporteerd, wat deze verpakking nog duurzamer maakt. En dat terwijl de wijn zijn smaak behoudt. De maker van de baanbrekende kartonnen wijnflessen verzekert tegenover RTL Nieuws dat de overstap geen invloed heeft op de wijnaroma’s.

Snellere consumptie

Toch is er een klein nadeel. De kartonnen wijnflessen vragen om snellere consumptie, liefst binnen twaalf maanden, volgens de producent. Toch moet dat volgens de producten niet echt een probleem worden. Zij stellen dat slechts een klein percentage wijnen daadwerkelijk beter worden met de tijd. Het grootste deel van de wijnen bereikt zijn hoogtepunt binnen een jaar. Door deze wijnen in kartonnen verpakkingen aan te bieden en binnen de aanbevolen tijd te genieten, kunnen we al een aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot realiseren. Experts wijzen er verder op dat het nog wel even tijd kost voordat deze nieuwe trend volledig wordt omarmd. Denk maar aan de overgang van wijnflessen met kurk naar schroefdop. Het feit dat er geëxperimenteerd wordt, wijst op een positieve ontwikkeling. Is het tijd voor een groenere toekomst voor onze geliefde wijnen?

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan 40 procent van plasticflesjes wordt niet ingeleverd