Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Gemiddeld hebben Nederlanders 5,4 spijkerbroeken in hun kast liggen. Dat is meer dan inwoners van andere Westerse landen. Per jaar worden er in ons land dan ook rond de 45 miljoen spijkerbroeken verkocht. Toch is ons favoriete kledingitem niet zo duurzaam als het lijkt. Een spijkerbroek vereist al gauw 7.000 liter water, en daarbovenop komen nog pesticiden voor de katoenteelt en krachtige chemicaliën voor het verven. Minder dan 1 procent van de gebruikte materialen in kledingproductie wordt opnieuw ingezet voor nieuwe kledingstukken. Hoe kan je je oude spijkerbroek circulair maken?

Used but not useless

Een goede spijkerbroek mag niet in onze kledingkast ontbreken. Dit fashionable kleding item is by-far een van de favoriete kledingitems van Nederlanders. Per jaar vliegen er ruim 45 miljoen spijkerbroeken over de toonbank. Maar wat gebeurt er eigenlijk met al die oude spijkerbroeken? Degene die we niet meer dragen, of zelfs kapot zijn gegaan? De spijkerbroek staat niet bepaald bekend als een circulair item. De meeste oude spijkerbroeken worden dan ook gewoon weggegooid. Ze eindigen in kledingcontainers en worden vervolgens verbrandt. Maar is je ‘used’ spijkerbroek nou echt zo ‘useless?’ Volgens Just Brands niet. Bij hen kan je je oude spijkerbroek inleveren, en wordt deze vervolgens gerecycled en opnieuw verkocht.

Just Brands spijkerbroeken

Just Brands verzameld oude jeans en laat deze verwerken tot nieuwe stoffen, die vervolgens weer worden gebruikt voor nieuwe kleding. Als je je oude spijkerbroek bij hen inlevert krijg je vervolgens € 10,- korting op de kledingitems die Just Brands verkoopt. Bijna alle oude jeans kunnen worden ingeleverd. De jeans mag zelfs stuk zijn, als deze maar schoon is. Wel kan je kan alleen denimblauwe, witte of grijs/zwarte jeans inleveren voor een clean verwerkingsproces. Bij inlevering van één of meerdere jeans (dat doe je bij de winkelmedewerker) ontvang je eenmalig direct € 10,- korting, die je meteen in kunt inwisselen. Vind je niet meteen de juiste spijkerbroek of een ander kledingitem? Dat is geen probleem, dan wordt je korting namelijk omgezet in een voucher die drie maanden geldig is vanaf het moment dat je de jeans hebt ingeleverd. 

Het process

Zo heeft Just Brands een mooie circulaire oplossing bedacht om oude spijkerbroeken een tweede leven te geven, en tegelijkertijd circulaire stoffen te winnen voor nieuwe kledingproducties. Denim is namelijk een zeer sterke stof die uitstekend geschikt is voor recycling en hergebruik. Afgedankte jeans worden gedemonteerd en de stof wordt verwerkt tot fijne vezels. Deze vezels worden vervolgens geweven tot een nieuwe, viltachtige stof, waarmee tal van nieuwe creaties mogelijk zijn. Het proces van Just Brands ziet er als volgt uit:

  • Return: Lever je oude jeans in bij een van de Just Brands winkels en ontvang direct € 10,- korting.
  • Recycle: Just Brands laat de oude jeans recyclen
  • Remake: van het gerecyclede denim worden nieuwe stoffen geproduceerd
  • Re-use deze stoffen worden hergebruikt in nieuwe kleding

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Hands Off My Chocolate: plantaardige chocolade met een missie