Het lijkt een ideale oplossing: transparante zonnepanelen. Je kunt nog gewoon uit het raam kijken, maar het wekt tegelijkertijd energie op. De eerste logische toepassing van deze technologie is voor de daken van kassen. Kassen in Nederland hebben namelijk veel energie nodig. Doorzichtige zonnepanelen zouden hier een uitkomst kunnen bieden. Wij gaan eens kijken waarom de toepassing van deze technologie voorlopig nog niet van de grond komt.
Haalbaarheidsonderzoek van Inno-Agro
Recentelijk is er een haalbaarheidsstudie gedaan naar de toepassing van transparante zonnepanelen voor kassen. Hieruit bleek duidelijk dat deze techniek in Nederland nog zelden is gebruikt. Wel kwam hier uit naar voren dat de toepassing boven een verkoopbuffer, verwerkingsruimte of sorteersysteem de meeste waarde toevoegt. Aangezien het voor deze ruimtes belangrijk is om ook de warmte buiten te houden, waardoor de transparante zonnepanelen beter tot hun recht komen. Het aanschaffen van zomerdoeken is hierdoor niet meer nodig.
De kosten vormen volgens de onderzoekers vaak een obstakel. De transparante zonnepanelen zijn namelijk relatief duur per vierkante meter. Het rendement is nog te laag om dit economisch interessant te maken voor de kashouders. De prijs van de klassieke zonnepanelen zijn gewoonweg te goed om deze technologie te overwegen. De klassieke zonnepanelen zorgen echter wel voor extra belasting. Bij nieuwbouwprojecten waar de belasting een probleem vormt, is het daarom ook zeker een goede optie.
Vervolgonderzoek van de universiteit Wageningen
In de haalbaarheidsstudie kwam naar voren dat het nog niet mogelijk is om een algemene conclusie te trekken. Hiervoor zijn er simpelweg teveel variabelen die invloed hebben op de verdere adaptatie. De universiteit Wageningen gaat verder onderzoek doen naar de isolatiewaarde van verschillende materialen. Hopelijk kunnen deze technieken snel worden verbeterd zodat de effectiviteit voldoende is om te worden toegepast.
Lees hier over drijvende zonnepanelen.