De oplopende temperatuur van de oceaan, als gevolg van klimaatveranderingen, heeft een grote invloed op de ecosystemen onderwater. De kleinste veranderingen in oplopende temperaturen hebben al een enorme impact op de koraalriffen. Deze negatieve veranderingen in de riffen zorgen ervoor dat de zoöxanthellen afsterven en daardoor het koraal niet meer kunnen ondersteunen in het process van fotosynthese. Maar er is ook een positieve verandering in opkomst. Designer Alex Goad heeft in samenwerking met Reef Design Lab een nieuwe methode ontworpen om de koraalriffen te versterken door gebruik te maken van 3D-printen. Zoals op de afbeelding te zien is in het Reef Design Lab van het Modular Artificial Reef Structure (MARS) in de Maldiven.
Een groener verloop
Reef Design Lab is al jaren bezig met het implementeren van 3D-constructies in de oceaan om de onderwater ecosystemen te ondersteunen. Hun grootste constructie staat in een koraalrif in de Maldiven. Het doel van dit project is om de groei van de koraalriffen te stimuleren zodat deze uiteindelijk zelfstandig weer kunnen groeien en dit blijkt de juiste kant op te gaan. De constructies zijn in talrijke locaties geplaatst met een positief effect. De geprinte constructies bieden een stimulerende plek voor koraal om te groeien, waarna het koraal terug zal worden geplaatst in de natuurlijke riffen. Het gebruik van onderwater constructies is niet nieuw, maar de wijze van Reef Design Lab biedt een groener verloop. De structuren worden in delen op locatie gebracht via kleinere boten. Dit elimineert het gebruik van “heavy-duty equipment” wat veel CO2-uitstoot veroorzaakt. De delen van de constructie worden als lego stukken onderwater aan elkaar geklikt en bieden een stevige en permanente samenstelling voor het bijdragen aan de groei van de koraalriffen.
Dicht bij huis
Als uitkomst van de positieve effecten die de 3D-constructies hebben gebracht op de versterking van de koraalriffen, is Reef Design Lab in 2018 een project gestart in samenwerking met WWF Nederland. In Rotterdam hebben ze 50 units geprint in de hoop om de oesterriffen in de Noordzee te stimuleren. Ze zijn tot op vandaag de dag nog bezig met het onderzoek, maar hopelijk legt dit project zich in de toekomst voor als oplossing voor het overbevissen van de oesters.