Nederland heeft een historisch laag gasverbruik bereikt. Het totale gasverbruik is vorig jaar in totaal met 25% gedaald ten opzichte van 2021. Huishoudens hebben minder gas gebruikt vanwege de hoge gasprijs, terwijl industriële bedrijven hun productie tijdelijk hebben stilgelegd of efficiënter hebben geproduceerd. Dit heeft geresulteerd in een totaal gasverbruik van 31 miljard kubieke meter, het laagste niveau sinds 1972, volgens het CBS.
Historisch laag gasverbruik
Afgelopen jaar hebben zowel burgers (-20 procent) als bedrijven (-30 procent) hebben hun gasverbruik flink ingeperkt. Grote industriële bedrijven hebben zelfs ruim een kwart minder aardgas verbruikt dan het voorgaande jaar. Met name bedrijven in de aardolie- en chemische industrie hebben hun verbruik sterk verminderd. Elektriciteitscentrales hebben 12 procent minder aardgas verbruikt. Ook huishoudens verbruiken een kwart minder aardgas. “Dat had onder meer met de hogere temperaturen te maken. Maar consumenten zijn vooral zuiniger geweest vanwege de hoge gasprijzen”, laat Van Mulligen aan NU.nl
Aanleidingen
Nederland heeft dus massaal de verwarming uitgedraaid. Aanleiding was de Rusland-Oekraïne oorlog, dat leidde tot vrezen voor een grote energie crisis dankzij de Nederlandse afhankelijkheid van Russisch gas. De gasprijzen liepen enorm op wat bij velen tot grote zorgen heeft geleid. Om die redenen werd de verwarming massaal uitgedraaid en zocht men allerlei creatieve manieren op op gas en energie te besparen.
Maar wat ook geholpen heeft is de tot nu toe relatief warme winter. In de zomer van vorig jaar was het nog maar de vraag of Nederland, evenals de rest van Europa, de winter ongeschonden door zou komen. Met deze milde winter bleef het stoken nog even uit. En het totale gasverbruik dus laag.
Weer terug naar toen?
En zo kwam totale gasverbruik in Nederland in het afgelopen jaar neer 31 miljard kubieke meter. Het laagste niveau sinds 1972. Het CBS meldde vorig jaar al dat er in de eerste helft van 2022 ook al een daling van een kwart in het gasverbruik was te zien. Dit werd veroorzaakt door de snelle stijging van de gasprijs na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne vorig jaar. Nu de markt weer een beetje is gestabiliseerd en de prijzen bijtrekken is het de vraag of mensen toch weer langer gaan douchen en de thermostaat omhoog zetten. Maar volgens experts is dat waarschijnlijk niet het geval: “We zijn gewend geraakt aan nieuwe omstandigheden en over die drempel heen gestapt om de kachel lager te zetten. Dan is het makkelijker om vol te houden.” Aldus gedragsdeskundige Cecilia Keuchenius van Motivaction.
Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan SUNT Food opent eerste bananenfabriek ter wereld