Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hoe kan Artificial Intelligence ons op weg helpen om de SDG’s van de VN te halen vóór 2030 en 2050? Volgens Google’s Head of Sustainability duurt dat niet lang meer en is het binnenkort al mogelijk om met Google AI de temperaturen op aarde eens flink omlaag te pushen. Dat klinkt als science fiction, maar de resultaten van Google tonen aan dat het echt al mogelijk is. In verschillende gebieden ter wereld worden nu al Google AI systemen getest en toegepast. Ze haken in op thema’s zoals overspoeling, overbevissing of het beter beschermen van bossen en zoetwatergebieden. Hoe dat zit, dat lees je hier.

Google Flood Forecasting

Het Google Flood Forecasting Initiative werkt al enkele jaren samen met verschillende overheden om systemen te ontwikkelen die voorspellen wanneer en waar overstromingen zullen plaatsvinden. Deze AI helpt om mensen veilig en geïnformeerd houden. 

Veel van dit werk is gericht op India, waar overstromingen een ernstig risico vormen voor honderden miljoenen mensen. Het Google systeem bestrijkt heel India. De Google-technologie wordt daar gebruikt om gerichte waarschuwingen te geven aan lokale en decentrale overheden in het land. Op dit moment, kan Google daar 200 miljoen mensen op meer dan 250.000 vierkante kilometer beschermen. Dat is al meer dan 20 keer de dekking van het systeem vorig jaar. Tot nu toe heeft Google ongeveer 30 miljoen meldingen verstuurd naar mensen in door overstromingen getroffen gebieden. 

Google’s Freshwater Ecosystems Explorer (In samenwerking met de UN)

Een van de SDG’s uit de klimaatplannen van de VN  heeft als doel de aantasting en vernietiging van watergerelateerde ecosystemen een halt toe te roepen en het herstel van reeds aangetaste ecosystemen te ondersteunen. Om dat te realiseren ging de VN een bijzondere samenwerking met Google aan. Google en de VN hebben de handen ineengeslagen voor het monitoren en beschermen van zoet oppervlaktewater overal ter wereld.

De AI, genaamd Freshwater Ecosystems Explorer, van Google kan bedreigingen van het oppervlaktewater monitoren en voorspellen. Daarmee kunnen ze lokale en internationale regeringen helpen de wetten te handhaven die de SDG’s ondersteunen. 

Google AI Global Fishing Watch 

Nog een belangrijke samenwerking die Google AI is aangegaan om het klimaat te redden. Voor het project Global Fishing Watch werkt Google samen met Oceana en SkyTruth om big data en machine learning te gebruiken en vissersschepen op zee te monitoren. De drie gaan zo op zoek naar schadelijke en illegale activiteiten. Vis is overal ter wereld een belangrijk onderdeel van ons dieet. Echter is de grote afname van vis in de oceanen zorgwekkend.

Er is grotere behoefte aan toezicht dan ooit. Met behulp van de Google AI identificeert Global Fishing Watch de gebieden die het meest onder druk staan. Ze krijgen zo zicht op degenen die illegaal en zonder oog voor duurzame praktijken vissen. Uiteindelijk kunnen deze mensen zo worden vervolgd. 

Google’s Global Forest Watch 

Bossen over de hele wereld verdwijnen. In het Amazonegebied wordt bos gekapt om plaats te maken voor landbouw en mijnbouw. Hier in Europa verdwijnen bossen voor ​​houtwinning en voor de productie van houtskool. Maar ook voor mijnbouw of de ontwikkeling van infrastructuur. Google’s AI Global Forest Watch maakt het mogelijk de bossen in de wereld in real time te volgen.

De AI traceert en markeert illegale ontbossing. Verder biedt de AI inzichten in de huidige statussen van de bossen op zowel wereld-, land- als lokale schaal. Overheden en beleidsmakers kunnen deze informatie vervolgens gebruiken om wetenschappelijk onderbouwde beslissingen te nemen die bijdragen aan het behoud van biodiversiteit en bodembedekking. Dit draagt wederom bij aan het behalen van de SDG’s van de VN. 

Wil je meer lezen over technologie en klimaat? Lees dan Gaat de elektrische Tesla Semi Truck de transportindustrie verduurzamen?