Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Het salderen van opgewekte zonne-energie is één van de grootste voordelen van het aanschaffen van zonnepanelen. Toch dreigde de Nederlandse overheid de salderingsregeling langzaam te gaan afbouwen vanaf 2025. Maar inmiddels lijkt de steun voor het kabinetsvoorstel om de subsidie voor bezitters van zonnepanelen langzaam af te bouwen, af te nemen. Oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en de PVV uiten hun bezwaren in de Eerste Kamer.

Salderinsregeling in Nederland

De salderingsregeling in Nederland is een regeling waarbij huiseigenaren die zonnepanelen hebben geïnstalleerd, in aanmerking komen voor een terugleververgoeding. Zij kunnen zo de opgewekte stroom die zij niet zelf verbruiken, terugleveren aan het net en krijgen daar een vergoeding voor. Dit betekent dat huishoudens met stroom die wordt opgewekt door de zonnepanelen en niet wordt gebruikt, geld kunnen ‘verdienen’. De vergoeding is altijd gelijk aan de standaard vergoeding voor geleverde stroom van het netwerkbedrijf. Een groot voordeel voor huishoudens met zonnepanelen om te besparen op de energiekosten dus.

Geen meerderheid voor in Eerste Kamer

Toch bleek dat deze regeling met ingang van 2025 langzaam aan zou worden afgebouwd, waarbij huiseigenaren met zonnepanelen steeds een percentage minder kunnen terugkrijgen. Vanaf 2031 kunnen bezitters van zonnepanelen zelfs helemaal niets meer salderen. Ze krijgen dan enkel nog een kleine vergoeding voor de stroom die ze leveren aan het stroomnet. Dit voorstel zou eerst al per 2023 ingaan. Maar werd verplaatst naar 2025. Nu uiten verschillende oppositiepartijen weer hun ongenoegen over het wetsvoorstel.

De bezwaren tegen de salderingsregeling

Het kabinetsvoorstel kon aanvankelijk rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Maar door de opstelling van PvdA en GroenLinks is het niet gelukt om in de Eerste Kamer ook een meerderheid te krijgen. De coalitie heeft in de senaat geen meerderheid van de zetels en dus is er steun uit de oppositie nodig.

Ook Wilders (PVV) liet aan de NOS weten dat zijn partij er tegen is als de salderingsregeling wordt afgebouwd voor mensen die al zonnepanelen hebben. Daarmee is het hoogst onzeker of minister Jetten zijn wet door de Eerste Kamer kan loodsen.