Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Elektrische auto’s worden de laatste jaren steeds populairder en daarmee begint de CO2 uitstoot van de transportindustrie te verminderen. Er zijn helaas voertuigen die nog altijd gigantische hoeveelheden brandstof verbruiken: trucks. Het techbedrijf van Elon Musk denkt hier verandering in te kunnen brengen met de Tesla Semi Truck.

Waarom elektrische trucks?

Wereldwijd zorgt transport op de weg voor ongeveer een derde van alle CO2 uitstoot. Daarvan is maar liefst 30% afkomstig van trucks. Er wordt voorspeld dat dit in 2030 zelfs zal toenemen naar 41%. Elektrische trucks kunnen dus een enorm verschil maken in de strijd tegen broeikasgassen. Naast het feit dat deze voertuigen beter voor ons milieu zullen zijn, hebben bedrijven er ook een stuk minder gebruikskosten aan. Elektrische trucks vereisen namelijk nauwelijks onderhoud en natuurlijk is elektriciteit ook een stuk goedkoper dan brandstof.

De Tesla Semi truck

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat Musk de elektrische Tesla Semi truck aankondigde en deze had in 2020 op de markt moeten verschijnen. Het heeft even mogen duren, maar dit jaar moet het dan echt gebeuren. De eerste volledig elektrische trucks zullen op de weg te zien zijn.

De Tesla Semi truck zal op een volle batterij een indrukwekkend bereik van 800 km hebben en is binnen 30 minuten 70% op te laden. Iedere truck zal standaard geleverd worden met Tesla’s Enhanced Autopilot waardoor chauffeurs op de snelweg nog maar weinig hoeven te doen en in gevaarlijke situaties helpt het ongelukken te voorkomen.

Subsidies voor elektrische trucks

Eerder dit jaar opende de subsidieregeling voor de aanschaf van elektrische trucks in Nederland. Het beschikbare budget was €13,5 miljoen. Er was echter zo veel animo dat op de eerste dag voor ruim €35 miljoen aan subsidie aangevraagd werd. Later is het budget verhoogd naar €25 miljoen. Momenteel rijden er ongeveer 200 elektrische trucks in ons land. Dit getal zal verdrievoudigd worden dankzij deze subsidie.

Wil je meer lezen over duurzame innovatie? Lees dan Solid state-batterij verandert de toekomst van elektrisch rijden

Afbeeldingen met dank aan Tesla.