Op een duurzame manier nieuwjaar vieren. Zonder de overlast van vuurwerk, klimaatbelasting en zware metalen en chemische stoffen in lucht. Bestaat er duurzaam vuurwerk? Kunstenaar Daan Roosegaarde introduceerde SPARK Bilbao als antwoord op deze vraag. Hij laat kunst, technologie en mensen samenkomen in dit bijzondere project.

Vuurwerk en milieuschade 

Het is inmiddels welbekend dat vuurwerk milieuvervuiling veroorzaakt. Het zorgt voor fijnstof in de lucht en zware metalen in de bodem en het water. Volgens MilieuCentraal was tijdens het eerste uur van 2020 (zonder vuurwerkverbod) de concentratie fijnstof in steden 33 keer zo hoog als normaal. Naast luchtvervuiling, veroorzaakt het vuurwerkfestijn jaarlijks ook een flinke berg afval. Dat afval is bestaat voornamelijk uit karton, papier en plastic, wat rondzwerft op de straat en terecht komt in de natuur. Het is al jaren een punt ter discussie in de maatschappij. Verschillende politieke partijen, zoals bijvoorbeeld GroenLinks en Partij voor de Dieren streven dan ook voor een vuurwerkverbod. Een omstreden onderwerp, want het immers wel een traditie – verworven in de Nederlandse cultuur.

Een duurzaam alternatief 

Kunstenaar Daan Roosegaarde raakte geïnspireerd door de wens om de traditie van vuurwerk te moderniseren. De Nederlandse kunstenaar staat vooral bekend om zijn innovatieve ontwerpen voor openbare ruimtes waarin social design, kunst en (bio) technologie samenkomen. Ditmaal nam hij vuurwerk onder de loep. Want hoe kan vuurwerk duurzaam worden?

Het resultaat van zijn zoektocht is SPARK Bilbao. Het wordt omschreven als een poëtische voorstelling van duizenden, biologisch afbreekbare licht sparks die organisch door de lucht zweven.  Het is de combinatie van design, technologie en licht dat samenkomt middels biologisch afbreekbare materialen die geluidloos door de lucht dansen via de steeds veranderende wind dat de illusie van vuurwerk creëert.

Oude tradities in een nieuw jasje 

Het heeft wat weg van miljoenen vuurvliegjes, een kleurrijke zwerm vogels of een dansende sterrenhemel. In het centrale park van Bilbao kan men de  50 x 30 x 50 meter grote wolk van SPARK bewonderen. De kunstenaar hoopt bezoekers te inspireren tot verwondering en reflectie over de verbondenheid met zichzelf, elkaar en de natuur. Het doel van SPARK is iedereen uit te nodigen om deel uit te maken van de reis naar een milieuvriendelijke toekomst. “Tradities kunnen middels technologie op een nieuwe manier in stand worden gehouden.” aldus Studio Roosegaarde. 

Wil je meer lezen over innovatie en technologie? Lees dan Dubai maakt zelf regen tegen extreme droogte.