Nederland investeert al jaren veel in duurzame energie. Dit wordt vooral gedaan door middel van windmolens en zonnepanelen. Deze technologieën produceren veel energie wanneer het hard waait en de zon veel schijnt: soms zelfs een teveel aan energie. Deze ‘overtollige’ energie is tot op de dag van vandaag lastig om op te slaan voor later gebruik. Peter Dearman wilde hier verandering in brengen en heeft een mogelijke oplossing bedacht: vloeibare lucht.

Opslaan in vloeibare lucht

Groene energie heeft veel voordelen, maar wordt tegengehouden door een aantal belangrijke obstakels. Een van die obstakels is het opslagprobleem. Wanneer het niet hard waait en de zon niet schijnt, komt er geen energie binnen. In de ideale wereld kan groene energie dan ook efficiënt opgeslagen worden voor later gebruik.

Gelukkig zijn veel bedrijven en organisaties hier tegenwoordig mee bezig. Ook Peter Dearman zocht naar oplossingen en kwam met een nieuw idee: de energie opslaan in vloeibare lucht.

Hoe wordt het gedaan?

Het Britse energie bedrijf Highview Power ging aan de slag met het idee van Dearman en bouwde vorige jaar een installatie waarmee energie kan worden opgeslagen. Daarmee proberen ze een van de grootste problemen van duurzame energie op te lossen.

Om energie op te slaan, halen ze de CO2 en het water uit de lucht. Dit zorgt ervoor dat er geen bevriezing kan plaatsvinden. Hierna koelen ze de resterende zuurstof en stikstof tot min 190 graden Celsius. Vervolgens worden die gassen een vloeistof en is de vloeibare lucht gemaakt. Wanneer je energie wilt halen uit de vloeibare lucht, hoef je alleen warmte toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat de vloeistof weer verandert in gas, en daardoor weer energie kan leveren. De gehele formule heeft Dearman in zijn eigen garage uitgevonden. Desalniettemin kan het een grote impact hebben in de strijd voor een duurzamere wereld.

Dearman, de bedenker van de cryo-opslag, heeft de formule dus bedacht. Highview Power nam het idee van Dearman over om er een grootschalig energie-opslagsysteem van te maken. De intentie van Dearman was namelijk alleen om motoren aan te laten drijven met de energie uit de vloeibare lucht. Dit brengen ze nu ook in de praktijk, maar Highview Power wilde op grotere schaal met het idee werken.

Het energie-opslagsysteem

Het systeem voor de opslag van de vloeibare lucht is gemakkelijk te bouwen en werkt erg efficiënt met een aantal extra slimme innovaties. Zo kan bijvoorbeeld de restwarmte van een elektriciteitscentrale gebruikt worden voor de verwarming van de vloeibare lucht. Ook kan het systeem grootschalig geproduceerd worden. Het bevat veel ruimte voor opslag en de onderhoud van het systeem kost ook nog eens weinig moeite.

Het systeem heeft eerst twee jaar moeten proefdraaien om te bewijzen dat het ook daadwerkelijk werkt en veel energie oplevert. Het systeem was geplaatst naast een elektriciteitscentrale en de uitkomst was erg positief. Het leverde namelijk meer energie op dan ze eerst hadden voorspeld. Door de goede uitslagen zijn vorig jaar de eerste energie-opslagsystemen verkocht. Deze plaatsten ze eerst in Zuid-Afrika en worden nu ook wereldwijd steeds meer geplaatst.

Wil je meer lezen over opslagmethodes voor groene energie? Lees dan hier verder.