Een heffing op niet-duurzame producten in de supermarkt. Je gaat dan bijvoorbeeld meer betalen voor een stuk kiloknaller vlees en minder voor biologisch geproduceerd vlees. Dat is het plan van Minister Schouten, liet zij vorige week weten in een aflevering van Zembla. De opbrengst van de heffing wil zij gebruiken voor boeren die wél willen verduurzamen. Gaan niet-duurzame producten binnenkort meer geld kosten?
Heffing niet-duurzame producten
Over het algemeen zijn niet-duurzame producten vaak goedkoper dan duurzame of biologisch geproduceerde producten. Best gek, want de overheid wil de consument juist stimuleren om duurzamer boodschappen te doen. Daar heeft Minister Schouten wat op bedacht: zij vindt dat er een heffing moet komen op producten die ‘minder duurzaam’ zijn. Zij specificeert: het gaat niet om extra BTW, wat vervolgens weer verdwijnt in het belastingstelsel, maar om heffingen waar met de opbrengsten een speciaal fonds voor opgericht wordt. Dat fonds wordt gebruikt voor boeren die wél willen verduurzamen. Met dat geld kunnen zij duurzame investeringen doen of innoveren.
Vlees- of suikertaks
Om welke ‘niet-duurzame’ producten het precies gaat, is nog niet duidelijk. Onderwerpen zoals vlees- en suikertaksen worden al langer besproken in de politiek. Hoewel daar eerder nog niet echt draagvlak voor leek te zijn, toont onderzoek wel aan dat dit effectieve middelen zijn om de reële kosten van vleesproducten in rekening te brengen bij de consument. Momenteel zorgt de productie van ons voedsel namelijk voor veel schade aan de natuur en het klimaat. Dat zijn verborgen kosten, die we niet terugzien in de winkelprijzen.
Concrete plannen?
Voor dat zo’n maatregel in kan gaan, moet echter goed gekeken worden naar welk meetinstrument het stelsel gaat gebruiken. Kijk je bijvoorbeeld naar de CO2-voetafdruk van een product, of naar wat de kosten zijn voor herstel van water-, lucht-, bodem-, biodiversiteit- klimaatschade?
Bovendien is het kabinet momenteel nog demissionair, wat betekent dat de ministers geen controversiële maatregelen kunnen voorstellen. Dat is aan het nieuwe kabinet. Of de plannen van Schouten tot concrete afspraken gaan leiden is dus nog maar de vraag.
Wil je meer lezen over politiek en klimaat? Lees dan hier verder.