Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Frankrijk heeft een nieuwe wet aangekondigd waarmee er geen reclame meer mag worden gemaakt voor fossiele brandstoffen. De wet gaat vallen onder een nieuwe klimaatwet. Daarmee wordt Frankrijk het eerste Europese land dat zulke strenge maatregelen neemt tegen het promoten van fossiele brandstoffen. Betekent dit dat Shell geen reclame meer mag maken in Frankrijk?

Nieuwe wetgeving

De wetgeving, die op 22 augustus werd aangekondigd, verbiedt reclame voor alle energieproducten die verband houden met fossiele brandstoffen. Denk aan benzine producten, energie uit de verbranding van steenkoolmijnen of waterstofhoudende koolwaterstoffen. Reclame voor aardgas mag voorlopig nog wel. Maar in juni volgend jaar zullen daar nieuwe regels voor worden ingevoerd. Bedrijven die de nieuwe wet overtreden, kunnen boetes krijgen tussen 20.000 en 100.000 euro. Recidivisten moeten het dubbele betalen.

Reclame van fossiele producten

Maar wat nou precies de impact van de nieuwe maatregel is, dat is nog maar de vraag. “Heeft u ooit reclames voor olie, steenkool en grijze waterstof gezien?” vraagt GreenPeace Frankrijk zich af op Twitter. “Nee hè. Maar dat is wel wat onze regering nu verbiedt.” Het is natuurlijk makkelijk om iets te verbieden als het vrijwel nooit voorkomt. Of Shell nu nog reclame kan blijven maken? Volgens critici wel: “Want de wet laat veel speelruimte over om de wet te omzeilen.” Een volledig verbod op reclames van oliemaatschappijen kwam er in Frankrijk niet doorheen.

In Nederland ook een ban

Hoewel Frankrijk het eerste Europese land is dat reclames voor fossiele brandstoffen op deze manier verbiedt, werd vorig jaar in Amsterdam een soortgelijke wetgeving ingevoerd. Onze hoofdstad werd onder leiding van het initiatief Reclame Fossielvrij de eerste stad ter wereld die advertenties van fossiele-brandstofbedrijven en van de luchtvaartindustrie verbood. Rondom het stadscentrum, bijvoorbeeld op het station en in metrostations mag geen reclame meer worden gemaakt voor voertuigen die op fossiele brandstoffen rijden, zoals benzine auto’s en vluchten.

Wil je meer lezen over duurzaamheid en politiek? Lees dan Kabinet: vanaf 2026 cv vervangen? Dan verplicht een hybride warmtepomp