Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De Franse minister Barbara Pompili heeft tijdens een persconferentie bekend gemaakt dat het land de komende jaren wilde dieren uit rondreizende circussen gaat verbannen. Ook zullen de drie Franse dolfinariums geen nieuwe dolfijnen of orka’s meer mogen introduceren. Ten slotte komt er een verbod op het fokken van de Amerikaanse nerts voor zijn bont.

Geen wilde dieren meer in circussen

Barbara Pompili is sinds 2020 minister van ecologische transitie onder premier Jean Castex. Ze presenteerde de nieuwe maatregelen als reactie op de veranderingen binnen de samenleving. “Onze tijd is veranderd in zijn houding ten opzichte van wilde dieren,” vertelde ze tijdens de persconferentie. Dierenrechtenorganisatie PETA ziet de nieuwe maatregelen als een enorme overwinning.

Steeds meer mensen zijn actief tegen het houden van wilde dieren in (te) kleine verblijven. Vooral door populaire documentaires zoals Blackfish, waarin het gevangenschap van orka’s uiteengezet wordt, wordt er meer nagedacht over het welzijn van de dieren. Pompili neemt actie: “Het wordt tijd dat onze voorouderlijke fascinatie voor deze wilde wezens zich niet langer vertaalt in situaties waarin hun gevangenschap verkozen wordt boven hun welzijn”.

Een aantal jaren de tijd om alles op orde te krijgen

Het verbod op wilde dieren in rondreizende circussen heeft nog geen specifieke deadline gekregen. De minister ontwikkelt liever een goed plan dat het proces zo snel en soepel mogelijk laat verlopen, dan dat ze zich op één datum vastlegt. Omdat de maatregelen vele levens zullen veranderen, zal het proces meerdere jaren duren.

Ook wil Pompili de tijd nemen voor de herplaatsingen van de huidige dieren in gevangenschap, zodat ze goed terechtkomen. De maatregelen zijn niet van toepassing op ‘permanente shows’ of dierentuinen.

Circussen zijn woedend

De Franse regering zal tevens 8 miljoen euro beschikbaar stellen om circusartiesten en werknemers van de dolfinariums om te scholen of aan een andere baan te helpen.

Ondanks de geleidelijke overgang en financiële hulp, is de circusindustrie woedend. “Ze wilde niet naar ons luisteren”, zei William Kerwich, het hoofd van de vakbond van circusdierentrainers, tegen persbureau AFP. “Wie gaat het vlees voor de leeuwen en tijgers en het voedsel voor de olifanten betalen?” Daar voegde hij aan toe: “Circussen zullen hun dieren moeten achterlaten en de minister zal verantwoordelijk zijn”.

Wil je meer lezen over maatregelen die wilde dieren beschermen? Lees dan hier verder.