Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Het is één van de oudste technieken om energie op te wekken: hydropower. Een start-up uit Californië is een nieuwe turbine aan het ontwikkelen en zij hebben hier vorige maand ook de financiële middelen voor gekregen. Er is maar liefst 11 miljoen euro vrij gekomen van de Breakthrough Energy Ventures, een fonds geleid door Bill Gates. Deze turbines zorgen beter voor de natuur en er zijn minder grondstoffen nodig voor de bouw. 

Duurzame bouw van energiecentrales

De nieuwe turbine heeft een paar grote verbeteringen ten opzichte van de klassieke turbine. Het grootste probleem van hydropower is dat de aanleg van een energiecentrale veel grondstoffen en geld kost. Er is minder cement en staal nodig voor de bouw van de energiecentrales. 

Daarnaast is de nieuwe turbine ook beter voor de natuur. Waterdammen kunnen namelijk dodelijk zijn voor vissen. Daar is bij deze turbine aan gedacht. Vissen kunnen namelijk veilig door deze turbine heen zwemmen. Dit is ook nodig omdat de milieuregelgeving op dit gebied fors is aangescherpt binnen de Europese Unie en de Verenigde Staten. 

Hydropower is de betrouwbare energiebron van de toekomst

Hydropower is een duurzame vorm van energie opwekken. In tegenstelling tot zonne- en windenergie levert hydropower een betrouwbaar vermogen op. Zonne- en windenergie leveren namelijk geen constant vermogen omdat ze grotendeels afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. Door velen wordt hydropower daarom gezien als dé duurzame energieleverancier van de toekomst. Het enige probleem met hydropower is de prijs van het bouwen van de centrales. Dit kan door deze nieuwe turbine veranderen. 

Het fonds van Bill Gates wil overal in de Verenigde Staten investeren in deze vorm van energie. Het doel is om op jaarbasis 500 miljoen ton CO2 te verminderen per staat. 

Naast hydropower zijn er verschillende technologieën die het verschil kunnen gaan maken. Wij volgen de potentiële innovaties op de voet. Lees hier meer over alternatieve vormen van energie opwekken.