Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Natuurlijk, we gooien allemaal braaf onze flessen in de glasbak. Vanzelfsprekend keurig gescheiden op kleur. Maar er zijn creatieve zielen, die er wat leukers mee doen. De flessenwand.

En dan blijken die saaie flessen plotseling tot leven te komen, en dat magie bestaat. Upcycling in optima forma. Maak kennis met enkele bijzondere creaties met wegwerpflessen.

Bron: Victorgrigas (Wikimedia Commons), public domain

In veel earthships en andere ecologische gebouwen zie je ze terugkomen. Lichtgevende wanden die toch privacy geven. Het geheim van deze wanden bestaat uit flessen.

Flessen die op harmonieuze wijze vervlecht zijn met de architectuur, geven ruimtes een sprookjesachtig cachet en maken een verblijf een onvergetelijke gebeurtenis.

Dit is het interieur van een badkamer in het Jacobsen House earthship.


Bron: Jenny Parkins (Wikimedia Commons), licentie CC BY-SA 2.0

Deze prachtige flessenwand geeft toegang tot een tuin bij een Earthship, met nog meer, Khmer of Indonesisch aandoende creaties verderop.


The main building at Wat Pa Maha Chedio Kaew, more commonly know as “The Million Bottle Temple” or “Wat Lan Kuad” in Thai. This Buddhist temple about 300 miles from Bangkok is decorated with more than a million recycled bottles.

Voor onze volgende creatie reizen we naar het verre oosten. De Thai zijn dol op bier. Ze zijn ook vrome boeddhisten. Dus eigenlijk was wat volgde, niet meer dan logisch.

De monniken van de Wat Pa Maha Chedio Kaew besloten wat nuttigs te doen met meer dan een miljoen flessen Heineken en lokaal Chang bier, die overal rondzwierven in de omgeving. De tempel staat nu beter bekend als Wat Lan Kuad, Thai voor “Tempel van een Miljoen Flessen”.

Hier het hoofdgebouw in Wat Pa Maha Chedio Kaew, beter bekend als “The Million Bottle Temple” of “Wat Lan Kuad” in het Thais. Deze boeddhistische tempel op ongeveer 300 mijl van Bangkok is versierd met meer dan een miljoen gerecyclede flessen.


Alfred Heineken bedacht de WOBO, een baksteenachtige bierfles om het afvalprobleem op te lossen. Deze flessenwand staat in de Heineken Experience. Foto:Laura, Flickr, licentie CC-BY-2.0

Interessant genoeg overwoog biermagnaat Alfred (Freddy) Heineken vijftig jaar geleden, om de flessen van het bekende Amsterdamse biermerk zo te herontwerpen dat ze als bouwmateriaal konden worden gebruikt.

Deze vierkante fles noemde Heineken de World Bottle, of WOBO. Hij geloofde heilig in zijn concept, en liet zelfs honderdduizend WOBO flessen door een glasfabrikant vervaardigen. Om zijn punt te maken bouwde hij een huisje met duizenden WOBO flessen in zijn riante achtertuin.

Van die plannen is niets terecht gekomen, maar deze creatieve Thaise monniken vonden dus toch nog een manier. Achteraf gezien was Alfred Heineken zijn tijd ver vooruit. Want upcycling en hergebruik zijn vandaag begrippen die we iedere dag horen en niet meer weg te denken zijn.

In Amsterdam is er nog een flessenmuur van deze WOBO flessen te zien in het Heineken Museum, wat tegenwoordig de Heineken Experience heet.


Bron: Wikimedia Commons, public domain, 2006

Dit twee verdiepingen tellende flessenhuis werd gebouwd door een inwoner van het stadje Ganja in Azerbeidzjan. Ibrahim Jafarov bouwde dit huis in 1966-67 uit glazen flessen van verschillende vormen en maten, en kleurrijke stenen die hij meebracht uit Sotsji. Voor de bouw gebruikte hij 48.000 flessen.

Dit alles ter nagedachtenis aan zijn in de Tweede Wereldoorlog vermiste broer. De missie van Jafarov is, zo kunnen we wel zeggen, geslaagd. Nu is het een populaire attracties in de voormalige Sovjetrepubliek.


Bron: Victorgrigas op Wikimedia Commons, licentie CC BY-SA 4.0

Kortom: er zijn kleine wonderen te verrichten met lege flessen. Ze vormen zowel bouwmateriaal als manieren om daglicht binnen een woning te brengen. En, natuurlijk, zijn bouwwerken van glas zowel fragiel, als vaak sprookjesachtig mooi.

Tot slot de lichtoplossing uit het historische Old Town Chicago Coach House. Flessen als lichtbrenger. Flessen zijn namelijk uitstekende lichtbronnen in duistere ruimtes waar privacy gewenst is. Dus wil je ergens een metselwerkje aanleggen, dan zou het stralende middelpunt van je knutselwerk wel eens gered kunnen zijn uit de glasbak.