Het Canadese herbebossingsbedrijf Flash Forest gebruikt drones om bomen te planten. Ze hebben als doel om de huidige ontbossing tegen te gaan met hun innovatieve systeem. Het bedrijf wil op haar hoogtepunt 100.000 bomen planten per dag.
Bomen planten voor de toekomst
“Onze planeet verliest 13 miljard bomen per jaar en krijgt minder dan de helft daarvan terug. We zijn Flash Forest begonnen met één duidelijk doel: de longen van onze planeet genezen. Totdat dat werk goed is gedaan, doet geen ander werk er toe”, aldus Flash Forest.
Het verlies van bomen is wellicht nog wel een urgenter probleem dan het planten van bomen, omdat oudere bomen meer CO2 kunnen opnemen. Toch wilde Flash Forest vast beginnen met het herplanten van de bomen die al verloren zijn. Zo is er ook meer zekerheid dat er in de toekomst ‘nieuwe oude bomen’ zullen zijn.
Op dit moment ziet het Canadese bedrijf het planten van zoveel mogelijk bomen dus als de meest effectieve methode. Echter is het planten van bomen op het moment vaak nog een tijdsintensief en relatief duur proces. Flash Forest nam daarom het initiatief om het proces goedkoper en sneller te maken.
UAV-technologie en automatisering
Door een aantal innovatieve concepten te combineren, is dat ze gelukt. Flash Forest maakt hierbij gebruik van een ‘unmanned aerial vehicle’, ofwel UAV-technologie. Dit houdt in dat ze onbemande luchtvoertuigen gebruiken: drones. Daarnaast zetten ze automatiseringsprocessen en ecologische wetenschap in om ecosystemen over de hele wereld te regenereren.
Voor elk gebied wordt eerst uitgebreid onderzocht welke bomen van nature voorkomen. Daarnaast worden specifiek de bomen gekozen die de meeste CO2 absorberen, om het grootst mogelijke effect op het milieu te kunnen hebben.
De ‘seed pods‘, waar de zaadjes en voedingstoffen voor de boom inzitten, kunnen met een snelheid van één per seconde de grond in geschoten worden. Extra drones worden gebruikt om de gezondheid en de groei van de bomen in de gaten te houden en meer voedingsstoffen te sproeien. Ook worden experts op het gebied van bosbouw om advies gevraagd en zijn er nauwe samenwerkingen met universitaire afdelingen.
Door middel van deze tactiek, kunnen de mensen achter Flash Forest de bomen tien keer sneller planten dan organisaties die met de hand werken. Ook reduceren ze de kosten tot 20% van de gangbare kosten. De pandemie heeft echter voor enige vertraging in de ontwikkelingen gezorgd. Het bedrijf printte onderdelen van de drones met een 3D-printer, die nu niet altijd beschikbaar is in verband met sluitingen van gebouwen en bedrijven.
Wil je meer lezen over herbebossing om klimaatverandering tegen te gaan? Lees dan hier verder.