Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ecotoerisme, een nieuwe vorm van toerisme waarbij de focus ligt op verantwoord reizen. Ecotoerisme is op dit moment een snelgroeiende trend in de reisindustrie. Deze vorm van reizen maakt de belofte om de toeristen te helpen de natuur te beschermen en het welzijn van de plaatselijke bevolking te verbeteren tijdens hun reis. Zo reis je bijvoorbeeld niet met het vliegtuig, maar kies je voor duurzaam vervoer. De meeste opbrengsten gaan naar de lokale bevolking, dit bevordert de lokale economie en helpt hen de natuur te beschermen. Maar hoe zit het nou echt? Is het écht mogelijk om verantwoord op een verre reis te gaan of is de werkelijkheid vaak anders? In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over ecotoerisme.

Wat is ecotoerisme?

Ecotoerisme is een redelijk nieuwe trend binnen de reisbranche. Sinds een paar jaar hoor je er steeds meer over. Verre reizen naar bijvoorbeeld Thailand of Indonesië worden al vaak gebruikt als voorbeelden voor het ecotoerisme. Het ecotoerisme streeft ernaar een verantwoorde en duurzame manier van reizen te bieden. Zo belooft ecotoerisme bijvoorbeeld om de natuur en cultuur van een bepaalde bevolking te beschermen en tegelijkertijd inkomsten voor hen te genereren.

Vaak reist men naar plekken met een hoge biodiversiteit en vele verschillende flora en fauna. Dit om de toeristen inzicht te geven in het effect van de mens op het milieu en te stimuleren voor een grotere waardering voor onze natuurlijke omgeving. Het geld dat de reis oplevert, is bedoelt voor de lokale bevolking en niet voor een grote reisorganisatie. Dit helpt hen zowel sociaal-economisch en geeft hen extra hulpbronnen om de natuur te beschermen. Maar, hoewel ecotoerisme op het eerste gezicht een goed idee lijkt, zijn er ook enkele kritische kanttekeningen te maken.

Is ecotoerisme echt duurzaam?

Zo blijkt dat ecotoerisme nog niet altijd zo duurzaam is als we mogen verwachten. Veel bedrijven die ecotoerisme aanbieden, nemen nog te weinig verantwoordelijkheid en zijn niet altijd zo betrokken bij de bescherming van de omgeving zoals ze betogen. Het ecotoerisme kan namelijk als marketingtruc worden ingezet om hoger geprijsde producten te verkopen aan consumenten die zich bezorgd maken om het milieu. Een vorm van greenwashing dus, maar dan in de reisbranche.

De opbrengsten van ecotoerisme komen op deze wijze niet bij de lokale bevolking terecht, terwijl dat wel wordt beloofd. Vaak zijn het de grotere internationale reisorganisaties die het grootste deel van de winst ophalen, terwijl de lokale bevolking slechts beperkt profiteert. De lokale economie wordt dan niet gestimuleerd én biedt hen nog niet voldoende de kans om de natuur te beschermen.

Waar moet je opletten?

Ondanks deze kritiek, is het belangrijk om te benadrukken dat ecotourisme wel degelijk kan bijdragen aan de bescherming van de lokale bevolking, natuur en de biodiversiteit. Door goed te kijken naar het aanbiedende bedrijf en de andere omstandigheden kan je een geïnformeerde keuze maken en kiezen voor een échte duurzame aanbieder van ecotoerisme.

Kies bijvoorbeeld altijd voor een bedrijf dat erkend is voor haar verantwoorde praktijken en betrokkenheid. Probeer ook overtoerisme te vermijden: zoek de minder bekende bestemmingen en vermijd drukbezochte gebieden om de impact op de natuur te beperken. Zorg er tijdens je reis ook voor dat je de omgeving respecteert door geen afval achter te laten en geen schade aan te richten aan de natuur en haar ecosystemen. Ook belangrijk: informeer je alvorens over de plaatselijke cultuur en tradities en respecteer deze tijdens je bezoek.

Hoe het wél kan, laat Sustainaway ons zien

In Nederland biedt Sustainaway ons een manier om toch te kunnen blijven reizen en ontdekken, maar dan op een verantwoorde manier. Of het nu gaat om een klim- of zwemvakantie, of een biertje drinken in een nieuwe stad. Het jonge team van Sustainaway biedt iedereen een unieke en duurzame vakantie. Zij werken exclusief samen met lokale ondernemers aanbieders. Bovendien wordt je volledige CO2 uitstoot gecompenseerd. Naast een duurzame accommodatie, verzorgd Sustainaway ook duurzame activiteiten en een persoonlijke reisgids.

Ben jij op zoek naar een unieke klimaatneutrale vakantie binnen Nederland? Neem dan een kijkje op Sustainaway.nl