Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Fairtrade koffie. Gewoon koffie, maar dan beter voor mens en milieu. En aangezien Nederlanders zo ontzettend dol zijn op dit drankje, zit daar een geweldige kans om echt een verschil te maken voor de boeren en het klimaat. 

Daarnaast komt fairtrade koffie in allerlei soorten, smaken en maten. Ook is het goed kwaliteit en dus gewoon lekkere koffie. Meer weten over fairtrade koffie? Lees snel verder!

Wat is Fairtrade?

Fairtrade is een wereldwijde beweging die zich inzet voor eerlijke handel, wat de letterlijke vertaling is van faire trade. 

Ook is het een keurmerk voor producten die eerlijk verhandelt worden. 

Koffie is één van de meest bekende producten waarbij het Fairtrade keurmerk veel te vinden is, maar producten zoals bananen of cacao kunnen dit keurmerk ook ontvangen.

Maar wat houdt eerlijke handel nu eigenlijk in? In het geval van Fairtrade gaat het dan voornamelijk om eerlijke prijzen en eerlijke kansen. Koffie komt grotendeels van relatief kleine koffieboeren in ontwikkelingslanden. 

Sinds jaar en dag krijgen deze boeren al veel te weinig betaald en daarnaast heeft milieuverandering desastreuze gevolgen voor hun oogst en dus hun inkomen. 

Fairtrade zet zich in voor deze koffieboeren, niet alleen om te zorgen voor een fatsoenlijke verkoop prijs van de koffie die ze verbouwen, maar ook zodat de boeren duurzame en toekomst gerichte ontwikkelingen teweeg kunnen brengen. Op die manier zullen de boeren zich beter kunnen aanpassen aan verdere milieu veranderingen.

Verder stelt Fairtrade ook serieuze eisen omtrent leef- en werkomstandigheden. De boeren moeten in een veilige, gezonde en eerlijk omgeving kunnen werken.

Fairtrade koffie is dus koffie dat door middel van eerlijke handel in jouw kopje terecht gekomen is. Je zou het dus ook als duurzame koffie kunnen zien. Wil jij nu Fairtrade koffie proberen? Klik dan snel op de knop om onze favoriet te bestellen!

Fairtrade koffie soorten

Iets wat jij je misschien afvraagt: ‘Maar is er Fairtrade koffie voor elk apparaat of methode?’ Ja hoor! Ook Fairtrade koffie komt voor verschillende soorten koffiezet methodes en apparaten. 

Filter, cups, pads en natuurlijke de losse bonen. Maar elke soort heeft weer een andere functie en impact op het milieu.

Capsules

Koffie cups of capsules zijn ontzettend populair tegenwoordig. Ze zijn daarentegen niet heel goed voor het milieu, omdat ze veel restafval creëren. 

Dat brengt veel mensen in een patstelling, omdat ze die koffie wel heel lekker vinden. Gelukkig is er tegenwoordig ook Fairtrade koffie in speciale biologisch afbreekbare cups.

Het genereert nog steeds wel rest afval, maar zo is het voor milieu en maatschappij beter te verwerken. 

Het gebruiken van koffie cups en capsule machine is het meest geschikt voor mensen die op zichzelf wonen of met een partner. 

Wil jij Fairtrade koffie capsules proberen? Klik op de knop hieronder.

Pads

Een andere veel gebruikte manier van koffie zetten is met koffie pads. Fairtrade koffie is volop in deze vorm te krijgen. 

Deze pads generen ook nog wel restafval, maar gelukkig is het merendeel hiervan composteerbaar en kan dus goed verwerkt worden. 

Er wordt gewerkt aan volledig biologisch afbreekbare pads, dus we hopen dat die binnenkort ook op de markt te vinden zijn. 

Voor nu hoef je echter niet schuldig te voelen voor het gebruiken van Fairtrade koffie pads.

 Koffie pads zijn heel geschikt voor op zichzelf wonende mensen, maar ook voor huishoudens met meerdere huisgenoten. Koop hier jouw eerlijke en verantwoorde koffie pads!

Filter

Filter koffie is redelijk ouderwetse manier van koffie zetten. Deze koffie machines zaten tussen de eerste modellen van het koffie zet apparaat. 

Maar let wel, er is niks mis met filter koffie! Het wordt dan ook nog steeds regelmatig gedronken en het is zelf beter voor het milieu dan een aantal van de modernere methodes! 

De filter die hier voor gebruikte worden zijn namelijk van zichzelf al biologisch afbreekbaar. Fairtrade koffie is dus ook in deze vorm volop te krijgen. 

Filter koffie is heel geschikt voor grotere groepen, maar kan ook goed afgestemd worden op 2 kopjes. Bestel hier jouw filter koffie.

Bonen

En dan heb je natuurlijk ook nog de losse koffie bonen! Daarbij heb jij je eigen apparaat die de bonen maalt, waardoor er geen enkele soort extra verpakking bij komt kijken! 

En het koffiedik dat overblijft is volledig composteerbaar. En je hoeft niet eens perse een dure machine te hebben hiervoor. Je kunt ook een french press gebruiken! 

Dit is een goed betaalbaar en simpel te gebruiken instrument. Het proces lijkt wel een beetje op thee zetten! 

Je maalt de bonen, doet ze in de press, gooit er heet water overheen, duwt al het dik naar beneden met de press en klaar is kees! Filter koffie kan je ook prima zo zetten!

Zoals je ziet is Fairtrade koffie voor iedereen goed beschikbaar. Voor jong en oud, voor modern en vintage. En er hoeft verder niks te veranderen. Je kan gewoon jouw huidige manier van koffie zetten behouden, je hoeft alleen maar de Fairtrade koffie te kopen. 

Ben jij om? Geweldig! Je hoeft nu alleen nog maar op één van de knopen op deze pagina te drukken om de koffie vorm van jouw voorkeur te bestellen.

 

Wil je meer te weten komen over voedsel keurmerken zoals Fairtrade? Lees dan Steeds meer producten met eco-label in supermarkten!