Minder vlees consumeren is populair. Het aantal flexitariërs in Nederland zag afgelopen jaren dan ook een flinke toename. Dit betekent dat de vraag naar plantaardige alternatieven toeneemt. Tegelijkertijd blijven er bezorgdheid bestaan over de voedingskwaliteit van veganistische en vegetarische vleesvervangers. Zijn vleesvervangers op basis van verwerkte soja ongezond?
Verwerkte soja minder voedzaam?
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn vleesvervangers op basis van soja niet minder voedzaam. Een nieuwe studie toont aan dat soja een waardevolle eiwitbron is voor plantaardige producten, ook als de soja verwerkt is. De studie werd uitgevoerd door wetenschappers van R&D binnen Unilever en de Wageningen Universiteit in Nederland. Zij hadden als doelstelling om er achter te komen of vleesvervangers op sojabasis minder voedzaam waren en minder eiwitten bevatten door de verwerking van soja. Voor deze studie was er nog maar weinig bekend over het effect van verwerkingsmethoden op de voedingskwaliteit van soja eiwit.
De wetenschap achter soja-vleesvervangers
Voor de productie van soja-vleesvervangers worden verschillende verwerkingstechnieken gebruikt. Denk aan het reinigen, breken, pellen en vlokken van sojabonen, gevolgd door olie-extractie om soja-eiwitmeel te maken, waaruit uiteindelijk een soja-eiwitisolaat wordt gemaakt. Vervolgens wordt de soja nog een keer behandeld om de vleesachtige textuur na te bootsen. Doordat de soja dus zo bewerkt moet worden voordat er vleesvervangers van gemaakt kunnen worden, ontstonden er zorgen over de eiwitkwaliteit van soja-vleesvervangers.
Een fabel dus!
En wat blijkt? Ondanks de verwerkingsprocessen, blijven soja-vleesvervangers een rijke bron van eiwit. Binnen het onderzoek scoren deze producten een 85 op eiwitkwaliteit, maar iets minder dan vleesvervangers die niet op soja basis zijn gemaakt. “Voor het eerst wordt door een studie vastgesteld dat de eiwitkwaliteit van soja die in onze plantaardige voedingsmiddelen niet wordt aangetast tijdens de verwerking, in tegenstelling tot misvattingen.” aldus Amelia Jarman, Unilever’s Future Health and Wellness Science and Technology Director, in een verklaring.
Lees hier de volledige studie.
Meer lezen over foodtechnology? Lees dan ons artikel Nieuwe technologie tilt vegan kaas naar hoger level