De wereld is dol op chocolade. Tegenwoordig kan je in vrijwel elke supermarkt in de wereld chocolade krijgen tegen een betaalbare prijs. Maar de stijgende cacaoconsumptie brengt milieuproblemen met zich mee. Original Beans komt met een oplossing: het bedrijf maakt sinds 2008 duurzame chocolade.
Original Beans maakt duurzame chocolade
Het bedrijf teelt haar cacao op een maatschappelijk en milieuverantwoorde manier. Zo krijgen boeren voldoende betaald, waardoor ze minder lange dagen hoeven te maken. Verder minimaliseert het bedrijf zijn ecologische voetafdruk door onder andere de ontbossing tegen te gaan. Dit doen ze allereerst door boeren een stabiele toekomst te geven, waardoor zij hun cacaoteelt niet hoeven uit te breiden in de tropische regenwouden. Daarnaast wordt er één boom geplant voor elke chocoladereep die de klant bij Original Beans koopt. Inmiddels zijn er al meer dan 2 miljoen bomen geplant.
De geschiedenis van cacaoconsumptie
Het hoofdbestanddeel van chocolade is de cacaoboon. Naast chocolade wordt er ook cacao verwerkt in de cosmetische en farmaceutische industrie. Tot begin vorige eeuw was de consumptie van cacao anders. Toen kon het overgrote deel van de mensen zich geen cacaoproducten veroorloven. Cacao is van oudsher namelijk een luxeproduct, bestemd voor rijke mensen uit westerse landen. Tegenwoordig zijn West-Europa en Noord-Amerika nog steeds de grootste vragers van cacao. De wereldwijde vraag naar cacao neemt tegenwoordig sterk toe, ook in ontwikkelingslanden als China en Brazilië. Deze wereldwijde stijging van cacaoconsumptie is niet zonder gevolgen. Zo kwam het International Cacao-Organisation (ICCO) tot de conclusie dat de vraag naar cacao het aanbod zal overstijgen in 2020.
Stijgende consumptie vormt een milieuprobleem
De stijgende cacaoconsumptie brengt milieuproblemen met zich mee. Cacao is alleen te winnen in gebieden rondom de evenaar en er bestaat geen alternatief voor deze bijzondere boon. Er verdwijnen steeds meer tropische bomen in de regenwouden doordat cacaoboeren steeds meer grond nodig hebben voor hun cacaobomen. Dit gaat ten koste van de biodiversiteit. De cacaoconsumptie zorgt voor nog meer nadelen voor het milieu. Zo ontstaat bij het productieproces veel PMD-verpakkingsafval. Ook wordt er door cacaoboeren gebruik gemaakt van schadelijke pesticiden.
Ook sociaal-economische problemen
Naast deze milieuproblemen veroorzaakt de toenemende cacaovraag ook sociaal-economische problemen. Er wordt al ruim 70 jaar geld geschonken aan Afrikaanse landen als Ghana en Ivoorkust, waar 60% van de cacao afkomstig is. Toch leeft daar het overgrote deel van de cacaoboeren in armoede. Door het lage inkomen zijn de boeren gedwongen lange dagen te maken om genoeg te verdienen. Ook Fairtrade keurmerken, zoals het Max Havelaar keurmerk, hebben vooralsnog geen significant verschil gemaakt voor de meeste boeren in Ivoorkust en Ghana. Dit komt doordat de hulp slechts een klein percentage van de cacaoboeren bereikt.
Doordat cacaoverwerkingsbedrijven weinig betalen aan de boeren, kunnen ze zelf een grotere winstmarge creëren. Het zijn dus vaak de cacaoverwerkingsfabrieken in het Westen die uiteindelijk het grote geld pakken. Het is meestal onmogelijk voor de Afrikaanse boeren om zelf de cacao te verwerken tot chocolade. De cacaoboeren in Afrika hebben namelijk vaak te weinig kapitaal en kennis hiervoor. De opkomst van meer duurzame cacaobedrijven zou dus een oplossing kunnen bieden tegen de armoede en de aantasting van het milieu.
Wil je meer lezen over duurzame voedselalternatieven? Lees hier over het duurzame ontbijt van Krusli.