Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De Europese zomer van 2022 was de heetste zomer ooit gemeten. Gemiddeld was het 1,4 graden warmer dan in de afgelopen drie decennia. Met name in Zuid-Europa waren er meer extreem warme dagen. Het zorgde onder andere voor grote bosbranden in Spanje en Italië. Dit past volgens het rapport in de trend van de afgelopen jaren.

Nieuw rapport

De conclusies in het jaarlijkse State of the Climate-rapport van het Europese ruimte- en klimaatinstituut Copernicus zijn niet mals. Wetenschappers hebben daarin vastgesteld hoe het klimaat in Europa ervoor staat. Het rapport vermeldt onder andere dat het continent in 2022 het op een na warmste jaar heeft beleefd sinds het begin van de metingen. De zomer was zelfs de heetste zomer ooit. Met name in Zuid-Europa waren er meer extreem warme dagen. Dit past volgens het rapport in de trend van de afgelopen jaren. Gemiddeld was het 1,4 graden warmer dan in de afgelopen drie decennia.

De gevolgen

De temperatuurstijging ging gepaard met droogte. Zo viel er 10 procent minder neerslag in heel Europa. Daarnaast had heel Europa meer zonne-uren dan doorgaans. De gevolgen van deze hitte en droogte werden vooral gevoeld door de landbouw sector waar de oogst er onder leed, maar ook bij transport over water kwamen er problemen voor door drogere rivieren. Bovendien waren er in 2022 meer bosbranden dan normaal, vooral in het gebied rondom de Middellandse Zee. Door deze bosbranden komt CO2 vrij, wat weer verder bijdraagt aan verdere opwarming van de aarde.

In de Alpen sneeuwde het in 2022 dertig dagen minder dan gebruikelijk. Door deze hogere temperaturen en het lagere sneeuwval smelten gletsjers sneller. Door heel Europa, en met name in de Italiaanse Alpen, verloren gletsjers in een jaar tijd maar liefst 5 kubieke kilometer ijs. Het smeltende gletsjerijs is een van de veroorzakers van zeespiegelstijging.

Ook in Nederland warmer

In Nederland hadden we volgens het KNMI het op twee na warmste en zonnigste jaar sinds 1901. De winter was zacht en de zomer warm, zonnig en droog. Zo werd het op 19 juli bijna 40 graden in het Limburgse Beek. Volgens het weerinstituut zullen we door klimaatverandering steeds vaker te maken krijgen met extreem weer.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Asperge seizoen geopend, hoe duurzaam is het witte goud?