Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De Volkswagen Group is al jaren bezig met verduurzaming van de productieprocessen. Zoals veel bedrijven, wil de autofabrikant dat in 2050 de productie compleet CO2-neutraal is. Daar hoort natuurlijk ook duurzame energie bij. De Volkwagen Group zet in op 100 procent duurzame externe energievoorziening. Zo steeg afgelopen jaar in Europa het deel stroomvoorziening uit hernieuwbare energiebronnen al van 80 naar 95 procent.

Naast deze stijging, zijn er in totaal tien productielocaties wereldwijd overgeschakeld op 100 procent hernieuwbare energie in externe stroomvoorziening: acht binnen de EU en twee daarbuiten. In 2023 zullen alle Europese locaties dat voorbeeld opgevolgd hebben. Per 2030 zullen wereldwijd alle locaties buiten China omgeschakeld zijn op 100 procent duurzame energie.

Bron: Volkswagen AG

China is ingewikkelder

Om dezelfde doelen voor de Chinese fabrieken te stellen, is lastig, zegt de autofabrikant. “De Volkswagen Group werkt momenteel samen met zijn Chinese partners om zijn eigen doelstellingen voor zijn Chinese productievestigingen te ontwikkelen. Het hoge aandeel kolengestookte stroom in de Chinese elektriciteitsmix en de sterk gereguleerde elektriciteitsmarkt maken dit project bijzonder uitdagend.”

Toch is het belangrijk voor de Volkswagen Group om in te zetten op duurzame energie. Vooral omdat de autofabrikant weinig tot geen invloed heeft op de productieprocessen van externe leveranciers, wil het zijn eigen productie zo snel mogelijk CO2-neutraal maken.

Bron: Volkswagen AG

Volkswagen gaat voor duurzame energie

De Volkswagen Group, ofwel Volkswagen AG, is de grootste autofabrikant in Europa. De hoofdvestiging van het bedrijf bevindt zich in Wolfsburg, Nedersaksen. Als een zodanig groot bedrijf een groenere koers vaart, kan dat een wezenlijk verschil maken. Hoewel de Volkswagen Group al jaren bezig is met verduurzaming, was 2020 een extragoed jaar: het bedrijf zit al erg dichtbij doelen die pas per 2023 en 2030 gesteld waren.

Bron: Volkswagen AG

In 2020 werd 46 procent van het totale wereldwijde energieverbruik van het bedrijf bij de productie gedekt door hernieuwbare elektriciteit – een stijging van vijf procent in vergelijking met het voorgaande jaar. Het toegenomen aandeel van hernieuwbare energiebronnen die worden gebruikt om de productie te leveren, heeft bijgedragen tot een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van broeikasgassen van de Volkswagen Group. Wanneer je 2020 vergelijkt met 2019, is er een afname van 14 procent: een totaal van 1,1 miljoen ton CO2.

Wil je meer lezen over Volkswagen en duurzaamheid? Lees dan hier verder.