Jouw duurzame nieuws op EcoToday

Onderdeel van Ecoteers

Energiemeter – meet je verbruik en spaar geld

Vaak is het flink schrikken, als je de meterstand ziet. Wat je dan nodig hebt, is een energiemeter. De energieverbruikmeter is een handig hulpmiddel om te zien hoeveel stroom je verbruikt. Met deze meter kun je op een gemakkelijke manier besparen op je rekening voor stroom en CO2-uitstoot verminderen. Door het slimme energiemanagement van de nieuwste generatie meters, kan jij meteen bijhouden wat er in jouw woning gebeurt wanneer er iemand thuis is of weg is, waar gebruik wordt gemaakt van lichten, TV en andere apparaten.

Elke kilowattuur die je bespaart, hoeven we niet op te wekken. En dat scheelt natuurlijk flink. Qua CO2-uitstoot en voor onze planeet. En je portemonnee natuurlijk, want elektriciteit wordt alsmaar duurder. Hoe werk een energiemeter precies, en hoe kan je op de slimste manier besparen? Je leest het allemaal in dit artikel!

Slimme tijdklok

De eenvoudigste energiemeters zijn een soort stroommeters, die meten hoeveel stroom er door een apparaat heengaat. Deze zitten tussen de stekker van het apparaat en het stopcontact. Er is een nauwkeurig verband tussen de hoeveelheid stroom maal de tijd, en het energieverbruik. Zet je bijvoorbeeld de wasmachine aan, met een energiemeter er tussen, dan weet je na afloop van de wasbeurt precies hoeveel kilowattuur, en dus hoeveel geld en CO2, je wasbeurt gekost heeft.

De beste energiemeters

Er zijn een aantal energiemeters die beter zijn dan andere. We gaan ze een voor een langs!

World Supply Energiemeter

De energiemeter/verbruiksmeter van Worldsupply is de populairste meter.

De World Supply Energiemeter (€45) is de populairste energiemeter. Met dit model kan je niet alleen het verbruik meten, maar ook hoeveel een apparaat je kost. Hoe? Omdat je kilowattuur prijzen in kan voeren. Zo kan je experimenteren met verschillende wasprogramma’s om je was te doen, en als een echte Sherlock Holmes achter de mysterieuze stroomdief aan gaan, die je stroomverbruik zo omhoog jaagt.

Er staat geen enkele negatieve review onder het product. Ook de gemiddelde testscore van 4,9/5 is behoorlijk positief. Wel staat de verkoper op bol.com minder goed aangeschreven. De WorldSupply energiemeter vind je hier.

Basetech EM 2000 energiekostenmeter

De eenvoudige Basetech EM2000 energiemeter voldoet toch goed.

De Basetech EM 2000 energiekostenmeter (€11) is een wat eenvoudiger apparaat. Dit apparaat werkt als een soort stopwatch. Zodra je het aansluit tussen het apparaat dat je wil meten en het stopcontact, begint het te meten. Voor je met meten begint, moet je op CLR drukken, dan staat het energieverbruik weer op nul. Je kan met de MENU toets tussen drie functies schakelen: de hoeveelheid watt die het apparaat op dat moment verbruikt, het aantal verbruikte kWh en de verstreken tijd.

Dit eenvoudige apparaat doet precies wat het moet doen en wordt geleverd door het bekende elektronicabedrijf Conrad Electronics. Een aanrader dus als je niet van teveel ingewikkelde functies houdt en alleen wil weten, hoeveel een apparaat precies gebruikt. De Basetech EM 2000 vind je hier.

Energieverbruiksmeters

De Aurum Energy Flip is een slim apparaat dat van je hele huis tegelijkertijd het energieverbruik meet.

Er zijn ook duurdere apparaten die je op je slimme meter aansluit en dan tegelijkertijd het energieverbruik van alle apparaten in huis meten. Zo is er de Aurum EnergyFlip (€99). Deze vereist voor zonnepanelen een slimme meter. Dit apparaat is een centrale hub, die in contact staat met de slimme meter en van alle apparaten tegelijkertijd het stroomverbruik vaststelt door de signalen op het stroomnet af te luisteren.

De Aurum EnergyFlip is in samenwerking met de Consumentenbond ontwikkeld. Dit apparaat is erg nuttig om je totale stroomverbruik vast te stellen, en als je een zonnepaneel hebt, ook om je eigen energieproductie uit te rekenen. Het apparaat kan niet het energieverbruik van individuele apparaten berekenen. De Aurum EnergyFlip vind je hier.

Conclusie

De hier beschreven energiekostenmeters vullen elkaar eigenlijk mooi aan. De wat luxere WorldSupply energiemeter of de eenvoudige Basetech EM2000 meten beide het verbruik van een individueel apparaat.

Vind het het vervelend om kilowattuur in geld te moeten omrekenen, dan is de World Supply energiemeter een betere keus. Ben je vooral geïnteresseerd in het snel opsporen van energieverbruik, om op die manier de grootste stroomslurpers op te sporen, dan is de Basetech EM 2000 de beste keus.

Zeker als je zonnepanelen hebt, is het nuttig om ook de Aurum EnergyFlip mee te bestellen. Je krijgt dan een nauwkeurig inzicht in je energieverbruik, je gasverbruik en wat je te wachten staat aan het einde van je termijnperiode. Dit apparaat is in samenwerking met de Consumentenbond ontwikkeld. Daardoor weet je dat je waar voor je geld krijgt.