Jouw duurzame nieuws op EcoToday

Al maanden hebben consumenten last van de sterk stijgende prijzen van gas en stroom. Sinds de dag dat de oorlog uitbrak in Oekraïne is de gasprijs geëxplodeerd. De energierekening vormt dan ook een flink hoofdpijndossier voor de gemiddelde Nederlander, aldus NOS. Wie dit jaar een energiecontract afsloot, betaalt gemiddeld 185 euro per maand. Een stijging van 25 procent ten opzichte van een jaar eerder. Gemiddelde huishoudens betalen bijna twee keer zoveel als een jaar eerder. Hoe krijg je grip op je energierekening? In dit artikel laten we je zien hoe je energiezuiniger kan leven met een energiemeter. 

Energiebesparende maatregelen

Met de huidige spanningen op de energiemarkt, willen we allemaal wel wat zuiniger gaan leven. Over heel Nederland worden door consumenten maatregelen getroffen om energie te besparen. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar een aantal lange termijn oplossingen, zoals het beter isoleren van je woning, zonnepanelen installeren of kiezen voor een warmtepomp. Het verduurzamen van je woning heeft namelijk een direct gevolg op je maandelijkse energielasten. Toch vraagt dit een flinke investering, en hoewel er verschillende subsidies en financieringsmogelijkheden zijn, is het voor vele huiseigenaren momenteel niet aantrekkelijk genoeg om te kiezen voor verduurzaming. 

Daarom kijken we ook naar korte termijn maatregelen om binnenshuis te besparen op energie. We beginnen bijvoorbeeld met een verwarming die standaard op 18 graden Celsius staat, we trekken dikke truien aan in huis en vervangen onze gloeilampen voor ledlampen. Wat kunnen we nog meer doen om energiekosten te remmen? 

Sluipverbruik in huis 

Een andere belangrijke tip, is het verminderen van sluipverbruik in huis. Het voorkomen van sluipverbruik kan je al snel 6 tot 8 procent aan stroom besparen op je energierekening. Sommige apparaten in huis gebruiken namelijk ook energie terwijl ze ‘uit’ staan. Dat noemen we sluipverbruik, omdat je niet doorhebt dat deze producten energie verbruiken. Het zijn apparaten zoals bijvoorbeeld televisies, computers en transformatoren. Ook veel huishoudelijke apparaten zoals keukenmachines en opladers die nog in het stopcontact zitten, kunnen ongewenst stroom verbruiken. Het gaan vooral om oudere apparaten, die voor de wetgeving van de EU om sluipverbruik te minderen in 2013, zijn uitgebracht. 

Energie sluipverbruik voor en na Europese wetgeving (2013)

Maar ook na deze wetgeving zijn huishoudens nog steeds gemiddeld 450 kWh kwijt aan sluipverbruik. In 2019, betekende dat 100 euro extra op de jaarlijkse energierekening, aldus de Consumentenbond. Met de huidige energieprijzen (€0,67 per kWh) zou dat nu dus neer komen op ruim 300 euro. Driekwart daarvan is te vermijden door apparaten echt helemaal uit te zetten. Gebruik je een apparaat niet? Trek dan de sterker er uit. Een kleine moeite, die je al snel twee tientjes per maand op je huidige energierekening kan kan schelen. 

Reken uit wat een apparaat aan stroom verbruikt met energiemeter

Over oude apparaten gesproken, enkele apparaten in jouw woning zullen ongetwijfeld veel meer belasting doen op je energierekening dan andere apparaten. Sinds 2013 zijn daar wel strengere regels voor gekomen door Europese wetgeving. Met een energiemeter kun je meten hoeveel stroom een individueel apparaat verbruikt, zo kun je identificeren wat jouw huishoudelijke apparaten nou daadwerkelijk verbruiken. Het werkt zo: je steekt de stekker van het apparaat in de energiemeter en deze daarna weer in het stopcontact. Het meten is begonnen. 

Op de display van de energiemeter lees je af hoeveel stroom er wordt gebruikt. De energiemeter meet in watt, kosten, het ampère verbruik en het voltage. Uiteindelijk zorgt dit voor een goed overzicht van het totale verbruik van het apparaat. Wanneer je dit bij alle apparaten in huis herhaalt, zal je er snel achter komen welke apparaten erg veel stroom verbruiken. Deze kun je als je ze niet gebruikt uitzetten of vervangen voor een zuiniger apparaat.

Nu energie meter kopen

Zaelon Energiemeter 

  • Uitgebreide display met 7 verschillende modes
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Makkelijk in gebruik

Hillar – Energiemeter Verbruiksmeter

  • 7 Parameter weergaven
  • Goede klantenservice van Hillar
  • Slimme geheugenchip die data opslaat

Twenty4seven® – Elektriciteitsmeter

  • Rekent tot op de cent na hoeveel energie er wordt verbruikt
  • 100% kwaliteit- en tevredenheidsgarantie
  • Makkelijk te gebruiken