Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Het klimaatakkoord van Parijs zorgt er al jaren voor dat landen actief bezig zijn met de zoektocht naar hoe ze de energietransitie in gaan vullen. Een aantal landen zoekt elkaar hierin op en is bezig met de planning van grote projecten. Zo wil Nederland samen met Denemarken en Duitsland een groot energie-eiland midden in de Noordzee bouwen waar 100 gigawatt aan duurzame energie opgewekt kan worden.

Eerst nog veel onderzoek nodig voor energie-eiland

Het is een project dat jaren kost om alleen al te onderzoeken en te plannen. Het zal nog langer duren voordat het gebouwd kan worden. Maar in de afgelopen jaren is het plan wel steeds serieuzer geworden. Het eiland moet in een zandbank in de Noordzee komen en in 2019 kwam er een Nederlands rapport naar buiten over het ‘North Sea Wind Power Hub’ met daarin mogelijke locaties en verdere uitwerking van de kosten.

Een hub voor groene energie

Het eiland is bedoeld als hub waarin de energie verdeeld wordt over verschillende Europese landen en werknemers kunnen verblijven. Om het eiland heen moeten in de Noordzee veel windmolens komen te staan. Het grote voordeel hiervan is dat de windmolens uit het zicht van mensen staan. Ook is er minder weerstand tegen het plaatsen van de windturbines.

Eerder werden al soortgelijke plannen gesmeed

Het is niet de eerste keer dat er plannen zijn voor een energie-eiland ver van de kust. België kwam ooit al met plannen voor een eiland in de vorm van een donut en ook in Azië zijn er verschillende plannen geweest.  Tot dusver zijn deze plannen nooit uitgevoerd, maar het lijkt steeds dichterbij te komen.

Het verschil met dit eiland is dat zoveel mogelijk overheden en andere partners zich zullen aansluiten om het te kunnen realiseren. Het wordt hoe dan ook een miljardeninvestering die verdeeld moet worden onder zoveel mogelijk geïnteresseerden. Snel hoeven we het eiland nog niet te verwachten, momenteel lijkt de opbrengst van windenergie in de Noordzee pas na 2030 richting de 100 gigawatt te stijgen.

Wil je verder lezen over windenergie? Lees dan hier verder.