Jouw duurzame nieuws op EcoToday

Onderdeel van Ecoteers

De top 10 manieren om energie te besparen

Alle energie die je bespaart hoeft niet in de centrale opgewekt te worden. Niet alleen scheelt het heel veel CO2-uitstoot, je kan er ook behoorlijk mee besparen op je energierekening. Maar wat zijn nou goede tips om te besparen op je energiegebruik? We hebben hier 10 handige tips verzameld om je energierekening flink omlaag te brengen!

Pas je dagelijkse gedrag aan

Dagelijkse gewoontes die veel energie kosten, tikken aan. Simpele dingen als het licht uitdoen als je niet in een kamer bent, of apparaten die je niet gebruikt uitschakelen, schelen veel stroom. In plaats van een wasdroger kan je je kleren ook aan de waslijn hangen. Dan laat je de zon het werk doen in plaats van elektriciteit. Een liter water verdampen kost aan elektriciteit rond de 0,7 kWh, rond de 20 cent. De zon doet het gratis.

Een andere manier om flink wat energie te besparen is de thermostaat in huis een paar graden omlaag te draaien. Hoe kleiner de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten, hoe minder energie je nodig hebt om je huis te verwarmen. Elke graad minder scheelt je daarom 7% van je gasverbruik. In plaats van de thermostaat op 21 graden te zetten, bevalt 18 graden ook prima. Als je een lekkere warme trui aantrekt, is ook een wat lagere stand van de thermostaat prima vol te houden. Sommigen gaan voor een kamermantel dames of heren, of elektrische deken. Want je eigen lijf verwarmen kost veel minder energie dan een compleet huis verwarmen.

Met extra bonus: verse producten zoals groente, fruit en bloemen blijven ook langer goed.

Vervang je gloeilampen voor spaarlampen

Tegenwoordig zijn gloeilampen bijna niet meer te krijgen maar het kan toch maar zo zijn dat je thuis nog een paar oude gloeilampen hebt op plekken waar je niet zo vaak komt. Die kan je het beste vervangen door spaarlampen of LED-lampen. Want als je in zo’n ruimte een keer vergeet om de lamp uit te doen, dan gebruikt dat onschuldige gloeilampje evenveel stroom als acht LED-lampen met dezelfde lichtopbrengst. Niet zo handig natuurlijk, als je net een week op vakantie bent gegaan en je lamp heeft al die tijd gebrand.

Gebruik stekkerdozen, en schakel deze uit als je gaat slapen

Volgens sommige schattingen wordt 75% van alle elektriciteit die huishoudelijke apparaten gebruiken verbruikt als ze in slaapstand staan. Schakel daarom stekkerdozen en andere apparaten in slaapstand uit. Dat gaat het makkelijkst als je alle apparaten op een stekkerdoos aansluit met een centrale schakelaar. Die kan je in één klap uitschakelen.

Installeer een programmeerbare thermostaat

Je huis hoeft alleen maar warm te zijn als jij er bent. Met een slimme programmeerbare thermostaat kan je ervoor zorgen dat je huis alleen op temperatuur is als jij er bent, en uitschakelt als jij er niet bent of als je slaapt. Geavanceerdere programmeerbare thermostaten zijn met een app te bedienen. Dat is natuurlijk helemaal handig.

Gebruik energiezuinige apparaten


Een energiemeter is erg nuttig om energie mee te besparen.

Het ene apparaat is het andere niet. Vooral bij apparaten als koelkasten is het verschil tussen energieklasse A+++ en energieklasse F enorm. Dus heb je nog ergens een oud koelkastje of diepvriezer staan van meer dan 10 jaar oud, dan kan je dat het beste de deur uit doen en vervangen door de nieuwe, zuinig model. Een koelkast van 25 jaar oud, bijvoorbeeld, kost per jaar 500 kWh. Dus dat is met de stroomprijzen van nu, € 150 per jaar. Bij koelkasten verdien je de kosten daarvan dus snel terug.

Maar er zijn natuurlijk ook apparaten die maar weinig energie gebruiken, zelfs als ze niet zo zuinig zijn. Dan is het niet zo erg. Die kan je het beste zodra je ze wilt vervangen, vervangen door een model in energieklasse A of hoger. Vraag je je af hoeveel je apparaat gebruikt? Koop dan een energiemeter.

Zorg dat je zo min mogelijk water verhit

Water verhitten kost heel veel energie. Als je per liter water van 12° aan de kook brengt, kost dat 0,1 kWh. Dat is met de energieprijzen van nu drie cent. Probeer daarom als je water kookt alleen die hoeveelheid te verhitten die je ook echt nodig hebt, en niets meer dan dat. De magnetron, of een inductiemok is dan een betere keus, dan een waterkoker vol aan de kook te brengen. Of, even slecht, water koken op een gasfornuis. Want ook gas wordt steeds duurder. Ook op een lage temperatuur wassen is vaak een geweldige manier om energie te besparen.

Installeer dubbele beglazing

Wil je genieten van een warm huis? Dan is het verstandig om dubbele beglazing te installeren. Vooral op verdiepingen waar je veel bent. Vaak zijn er subsidies beschikbaar om dubbelglas te installeren. Andere manieren om je energiegebruik te verminderen zijn bijvoorbeeld reflecterende folie achter je radiatoren aan te brengen. Zo wordt er warmtestraling van de radiatoren weerkaatst en kan deze niet uit je huis ontsnappen. Ook is vloerisolatie vaak de moeite waard.

Installeer zo zuinig mogelijke verwarming en airconditioning

Het verwarmen van je huis, en in de zomer als het erg heet, is de airconditioning, vormen allebei grote energieslurpers. Dus daarom loont het de moeite om te kiezen voor een HR-ketel of nog zuiniger alternatief zoals bijvoorbeeld een warmtepomp. Dit is een grote aanschaf, dus zorg dat je precies weet wat je nodig hebt voor je huis. Een andere handige tip is het water in je centrale verwarming een wat lagere temperatuur te laten geven. Zo voorkom je dat er veel warmte verloren gaat in de heetwaterleiding van de ketel naar de verwarming.

De meeste CV-ketels verhitten het water in de centrale verwarming installatie tot 80°. Dat is onnodig heet in een goed geïsoleerd huis. In principe is 50-60° warm genoeg om je radiatoren genoeg hitte af te laten geven. Vraag je verwarmingsinstallateur om de temperatuur van de centrale verwarming omlaag te schakelen naar 60°, of doe dat eventueel zelf, als je technisch handig bent. Bedenk wel dat bij lagere temperaturen dan 60°, de legionellabacterie kan groeien. Dus wil je de temperatuur tot onder de 60° verlagen, doe dat dan alleen voor de cv-installatie, die immers afgesloten is. Doe dit niet met de boiler.

Dicht luchtlekken in je huis

Bekende luchtlekken in je huis zijn bijvoorbeeld de kier onder de voordeur en openingen in het dak of de schoorsteen, als je een open haard hebt. Het is slim om deze af te dichten met bijvoorbeeld tochtstrips en, als je een open haard hebt, om boven de open haard klep te hebben waarmee je het luchtkanaal af kan sluiten als het vuur uit is. Het is nog slimmer om in plaats van een open haard een speciale houtkachel te installeren, die voorkomt dat de rookgassen in jouw huis terecht komen en bovendien meer warmte uit het hout halen dan een open haard.

Isoleer je huis


Infraroodcamera’s zijn handig om warmtelekken op te sporen.

Warmte kan niet alleen door tocht uit je huis weglekken, maar ook door koudebruggen. Koudebruggen is een plaats, waar de warmte door geleiding uit je huis stroomt. Bij de meeste mensen is hun huis goed geïsoleerd omdat ze dubbele muren hebben. Maar soms zijn er delen van de constructie die deze muren met elkaar verbinden en dan kan de warmte van de binnenste muur ontsnappen door geleiding.

Controleer daarom je huis met een infraroodcamera als je die hebt, of leen er één van iemand. Of ga voor een Cat S62 Pro. Er zijn ook gespecialiseerde bedrijven die dit doen maar dat is natuurlijk een beetje duurder. De makkelijkste manier om deze op te sporen is vlak voordat de zon opkomt op een koude winterdag. Dat is het temperatuurverschil tussen binnen en buiten het grootst, en kan je het makkelijkst te zien waar precies de warmte uit jouw huis weglekt.