Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Goed nieuws uit de energiewereld. Deze week kondigde Eneco aan alleen nog maar groene stroom te gaan leveren aan nieuwe zakelijke klanten, of aan zakelijke klanten die hun contract verlengen. Daarmee begint het bedrijf de transitie van grijze stroom naar groene stroom. Een belangrijke ontwikkeling dus!

Grijze stroom is gecanceld 

“Vanaf vandaag, 8 augustus 2022, levert Eneco in Nederland alleen nog groene stroom aan nieuwe zakelijke klanten, of bestaande klanten die hun contract willen verlengen”, zo leest het persbericht van Eneco dat op maandag 8 augustus werd gepubliceerd. Dit betekent dat zakelijke klanten die op zoek zijn naar grijze stroom (dus stroom van niet-duurzame bronnen) deze niet langer bij Eneco kunnen afnemen. Bestaande klanten kunnen nog wel beroep doen op groene stroom. Wanneer zij hun contract verlengen bij Eneco, zullen ook zij de overstap moeten maken. Bovendien meldt Eneco in het persbericht actief met zakelijke klanten die grijze stroom geleverd krijgen in gesprek te gaan, zodat ook zij de overstap kunnen maken. Consumenten en klein-zakelijke gebruikers hebben bij Eneco al sinds 2011 groene stroom. 

Eneco groene stroom: “impactvolle stap”

Eneco directeur Dick Velings ligt toe: “Dit is een grote en impactvolle stap op weg naar een duurzame toekomst. Het is niet alleen noodzakelijk om deze stap te zetten, wij geloven ook dat de zakelijke energiemarkt er aan toe is om de energietransitie te versnellen door afscheid te nemen van grijze stroom. Zoals ook in onze nieuwe reclamespot te zien is: wij verwelkomen bedrijven die samen met Eneco voor duurzaam gaan”.

Eneco hoopt dat met dit besluit dat zij al rond 2026 alle Nederlandse zakelijke klanten op groene stroom hebben. Mocht dat lukken dan zou dat vier jaar eerder zijn dan als doel werd opgenomen in de gepresenteerde klimaatdoelen van het bedrijf, ofwel het Eneco One Planet Plan. Dit plan richt zich op het klimaatneutraal maken van de onderneming en het energieverbruik van haar klanten in 2035.

Duurzame energie bedrijven 2021

In 2021 deden de Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE nog onderzoek naar alle bedrijven die in Nederland stroom aan consumenten verkopen. Deze werden gerangschikt op basis van duurzaamheid en op hoeveel groene stroom ze leverde in dat jaar. Eneco haalde in 2021 een keurige 9.0, maar stond wel pas op nummer 11 in de lijst. Maar liefst 5 bedrijven kregen een 10,0. Dit waren Nieuwe Energie van Ons, OM | Nieuwe Energie, Power Peers, Pure Energie en Vrijopnaam. Deze bedrijven verkochten alleen maar groene stroom. Let wel: dit gaat om consumenten contracten, of deze bedrijven wel nog grijze stroom aan zakelijke klanten leveren is niet meegenomen in deze lijst. 

Meer lezen over energietransitie? Lees dan Hoe Google het energiebedrijf ENGIE gaat helpen meer windenergie op te wekken