Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Wil jij graag wat vaker plantaardig eten? Of wil je duurzamere keuzes op gebied van voeding maken, maar weet je niet zo goed hoe? Ekomenu biedt een oplossing aan mensen die graag een duurzame maaltijd op tafel zetten, maar behoefte hebben aan nieuwe en gevarieerde recepten. Ekomenu levert maaltijdboxen die je helpen de beste keuze te maken voor jou, je gezin en onze planeet.

Ekomenu maaltijdbox

Ekomenu wil met zijn maaltijdboxen klanten stimuleren om bij te dragen aan het behalen van de Sustainable Development Goals voor 2030. Ekomenu maakt als eerste ter wereld de impact van maaltijden op het milieu en de gezondheid volledig transparant. Bij het bestellen en afrekenen van maaltijdboxen, worden naast de kosten ook de effecten op CO2-uitstoot, waterverbruik en vitaliteit op de digitale kassabon weergegeven. Door deze transparantie kunnen consumenten bewust kiezen voor maaltijden met meer groenten en die puur, plantaardig en biologisch zijn. Zo biedt Ekomenu de keuze om maaltijdboxen te bestellen die beter zijn voor jouw gezondheid en mens en dier. Denk bijvoorbeeld aan een avondmaaltijd met 45 procent minder CO2-uitstoot dan de gemiddelde avondmaaltijd van 1690 gram uitstoot.

Voor een gezonder leven

Met een uitgebreid menu, biedt Ekomenu klanten wekelijks de keuze uit maar liefst 25 verschillende maaltijden. De gemiddelde portie bevat altijd meer dan 300 gram groenten. Op dit moment eten Nederlanders gemiddeld 131 gram groenten per dag. Dat is maar 52 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 gram. Ekomenu doet daar dus nog een schepje bovenop. Het eten van meer groente draagt bij aan een verlaagd risico op ziekte van 20 procent, evenals een 45 procent lagere CO2-uitstoot en 50 procent minder waterverbruik.

Elke maaltijd van Ekomenu heeft zo een unieke “foodprint”. Je kan kiezen voor een plantaardige maaltijd, die doorgaans een lage foodprint heeft, maar ook voor maaltijden met rund- of kalfsvlees. Hoe dan ook, wordt de impact van je maaltijd altijd volledig transparant gemaakt. Ekomenu streeft naar 100 procent transparantie, zodat klanten zelf de impact van hun voedselkeuzes kunnen ervaren.

Impact van voedsel

Ons welzijn wordt namelijk sterk beïnvloed door ons dieet. In Europa zijn voedingsgerelateerde ziekten, zoals obesitas, hart- en vaatziekten en kanker, verantwoordelijk voor maar liefst 70 procent van alle sterfgevallen. Naast de impact op ons welzijn heeft voedsel ook een enorme impact op het milieu. De productie en transport van voedsel is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en het verlies van biodiversiteit. Bovendien zorgt de groeiende vraag naar vlees en zuivel voor een onhoudbare druk op natuurlijke hulpbronnen en landgebruik, wat leidt tot ontbossing en verlies van waardevolle ecosystemen. Het verminderen van de milieu-impact van ons voedselsysteem is daarom cruciaal voor het behoud van onze planeet en haar bewoners.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Earth Overshoot Day: Nederland heeft alle grondstoffen voor dit jaar al verbruikt