Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Vandaag de dag is het gros deel van Nederland bezig met het verduurzamen van zijn of haar huis, alle kleine beetjes helpen. Vooral door de huidige energieprijzen is het belangrijk om verspilling van energie op elke manier tegen te gaan. In dit artikel kun je daarom alles vinden over het verbruik van elektronica, de duurzame merken van elektronica en hoe je het verbruik meet.

Wat is (niet) duurzame elektronica?

Veel elektronica zoals pc’s en smartphones worden intentioneel op een niet duurzame manier geproduceerd. Misschien herken je het wel, je telefoon heeft geen ruimte meer om die nieuwste update te downloaden en na veel trucjes koop je uiteindelijk toch maar een nieuwe na een paar jaar. Het snelle vervangen van je elektronica is precies de intentie van de fabrikanten. En waar gaat al dit afval heen? Vaak wordt het afval op een niet milieubewuste wijze verwerkt in China, jaarlijks wordt er zo’n 50 ton aan ‘e-waste’ geproduceerd.

elektronica

De beste plekken om duurzame elektronica te kopen 

Duurzame elektronica en nieuwe elektronica zijn twee dingen die niet hand in hand gaan. De meest duurzame manier om aan je nieuwe elektronica te komen is door refurbished apparaten te kopen. De productie van een nieuw elektronisch apparaat vraagt namelijk de meeste energie. Ook is er veel kinderarbeid betrokken bij het produceren van elektronische apparaten. Zo moeten kinderen en volwassen in de mijnen van Congo elke dag enorm hard werken voor de winning van kobalt en krijgen ze hiervoor een hongerloon. Kobalt is de metaalsoort die bijna altijd voor de productie van apparaten gebruikt wordt. Wil je toch voor een nieuw apparaat gaan? Kies dan voor de meest duurzame merken van elektronica zoals de smartphone van Fairphone.

Verbruik apparaat berekenen, hoe doe je dat?

Het verbruik huishoudelijke apparaten en van andere elektrische apparaten kan hoog oplopen. Om je apparaten te meten kun je een simpele rekensom gebruiken, namelijk: het aantal uren per dag gebruik * het aantal dagen per jaar gebruik * (vermogen van de apparaten in Watt/1000). Als je een aantal van deze gegevens niet weet of dit alsnog een beetje veel moeite vindt, kun je de apparaten ook meten met behulp van een energiemeter. Op die manier weet je binnen een mum van tijd hoeveel een apparaat bij jou thuis verbruikt.

duurzame elektronica

Welke apparaten verbruiken veel stroom?

Tegenwoordig wordt alles wat geproduceerd wordt met oog op duurzaamheid gemaakt. Vooral oude apparatuur verbruikt dus veel stroom en energie. Ze zijn dus op de lange termijn duurder en minder duurzaam dan een nieuw apparaat met een A-energielabel. Vermijd dan ook zoveel mogelijk apparatuur zoals waterbedden, een droger of een tweede koelkast. Dit zijn allemaal luxe goederen die niet altijd nodig zijn en veel energiekosten. Benieuwd naar meer manieren om jouw huis te verduurzamen? Lees hier verder!

wasmachine
Interior of a real laundry room with a washing machine at home

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens