Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

VIRTUe, een team studenten van de TU Eindhoven, heeft een huis ontworpen dat duurzaam gedrag moet stimuleren, dat meldt vakblad De Architect. Het project genaamd ‘Ripple’ moet volgens de studenten aantonen dat de technologie van nu een groot verschil kan maken op gebied van duurzaamheid.

Een compleet duurzame wijk

De groep gaat met het Ripple-concept de strijd aan met 17 andere internationale studententeams. Willem Arts, de woordvoerder van team VIRTUe en student Sustainable Innovation aan TU Eindhoven licht toe: “de opdracht van deze competitie is: ontwerp en bouw een duurzaam huis op zonne-energie”. VIRTUe legt de lat nog wat hoger en zet niet alleen in op een duurzaam huis voor de bewoners, maar wil een complete wijk in beweging krijgen. Het draait vooral om normalisering van een duurzamer leven en het hebben van een huis dat dat faciliteert. 

House with green roof among the white on the grass, for real estate property or eco friendly house concept

Duurzaam en intelligent wonen met VIRTUe

Het Ripple huis draait volledig op zonne-energie. Dat wordt opgewekt door de panelen op het dak. Een zonneboiler en warmtepomp drijven de verwarming aan. Beiden staan in de gemeenschappelijke ruimte. De ecologische voetafdruk van alle bewoners wordt zo kleiner. Daarnaast wordt de warmte en de elektriciteit op een intelligente manier benut. Alles wordt geregeld door het zelf-ontworpen display in de woning. Ook is er een app die slimme doelen stelt en advies geeft op het gebied van duurzaamheid. Daar kunnen de gebruikers hun prestaties met elkaar delen om zo elkaar te stimuleren tot duurzamer gedrag.

Een stad van de toekomst 

VIRTUe is van mening dat zowel technische als sociale innovatie van essentieel belang zijn om de stad van de toekomst te bouwen. Zo deden zij veel onderzoek naar duurzame gedragsverandering. Hier kwamen ze erachter dat mensen zelf de hoogste drempels zijn voor een duurzamere wereld. Daar wil VIRTUe een oplossing voor bieden.

“Momenteel hebben veel mensen het idee dat duurzaam leven ingewikkeld, duur en niet de moeite waard is”, vertelt Arts. Kortom, Ripple moet het voor mensen makkelijker maken om een stap in de goede richting te zetten. Omdat het huis is gekoppeld aan een sociaal netwerk en een app kunnen prestaties direct worden gedeeld en  zo worden kleine gedragsveranderingen doorgegeven. Hier komt ook de naam ‘Ripple’, wat kleine golf of rimpeling betekent, vandaan. Hopelijk zullen er steeds meer van dit soort innovaties volgen.

Wil je meer lezen over handige apps voor een duurzaam leven? Lees dan hier verder.